Home / Semasa / Guna RM10 Ribu Dari KWSP Untuk Beli Emas Fizikal, Berbaloi Atau Tidak? | Article Update

Guna RM10 Ribu Dari KWSP Untuk Beli Emas Fizikal, Berbaloi Atau Tidak? | Article Update

Permohonan pengeluaran khas sehingga RM10 ribu dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini telah mula boleh dibuat oleh pencarum.

Mereka yg telah lama berhasrat utk membuat pengeluaran tersebut pula kini semakin sibuk membuat perancangan utk memenuhi kehendak & keperluan masing-masing.

Menghampiri 1 Syawal yg kian menjelma, sudah tentu ramai yg mengambil kesempatan utk menggunakan wang tersebut sebagai persediaan menyambut Hari Raya, kan?

Mereka yg masih tdk mempunyai ap4-ap4 perancangan pula mungkin boleh mempertimbangkan cadangan dari Syukor Hashim ini yg dibuat melalui satu hantaran di Facebooknya.

Syukor Hashim

Gais,

Saya pasti ramai orang yg ambil peluang utk mengeluarkan RM10,000 daripada KWSP kan?

Jadi ada orang tanya. Buat beli emas bagus ke tak?

Well, saya ada pengalaman mengeluarkan duit dividen & bonus ASB utk tujuan beli emas fizikal 100gram.

Tahun 2009, saya dapat dividen & bonus ASB berjumlah RM15,457 (tengok gambar)

Tanpa berfikir panjang saya keluarkan semua duit ini & beli emas fizikal 100gram.

Untuk pengetahuan anda, tahun 2009, harga emas 100gram 999.9 hanyalah sekitar RM12,000.

Kenapa saya keluarkan duit ini & beli emas fizikal?

Salah satu sebabnya adalah emas fizikal nie seronok bila boleh pegang di tangan.

Rasa teruja dia lain macam berbanding tengok nombor dalam statement ASB. Nombor nie kita seronok tengok sahaja tapi emas fizikal kita seronok tengok & pegang.

Keseronokan memegang emas fizikal inilah yg mendorong saya mengumpul emas sedikit demi sedikit sampai jadi banyak.

Jadi, kalau anda nak keluarkan duit KWSP & beli emas fizikal. Yes saya boleh syorkan, sebab saya ada pengalaman tu.

Sayangilah duit anda. Jangan dihanguskan sesuka hati. Sebab sekali duit hangus memang akan menyesal di kemudian hari.

Namun kalau anda gunakan utk beli aset fizikal seperti emas & perak, nescaya dalam jangka masa panjang anda akan tersenyum 🙂

Sebagai contoh, emas 100 gram yg berharga RM12,000 pada tahun 2009 kini telah berharga RM27,700 pada tahun 2022.

Ini adalah kenaikan 130.83% . Alhamdulillah.

Sekian perkongsian pengalaman saya 🙂

#NotaEmasSyukorHashim

Sumber & kredit foto: Facebook Syukor Hashim

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.