Home / Semasa / Pakai Pelitup Muka Tiada SIRIM Kena Denda? Lelaki Ini Jelaskan Apa Yang Dimaksudkan ‘Individu’ | Article Update

Pakai Pelitup Muka Tiada SIRIM Kena Denda? Lelaki Ini Jelaskan Apa Yang Dimaksudkan ‘Individu’ | Article Update

Pengumuman terbaharu tentang pelitup muka bukan perubatan memerlukan perakuan SIRIM yg berkuat kuasa 4 Julai depan mengejutkan orang ramai.

Hal ini disebabkan mereka yg gagal mematuhi perintah tersebut bakal dikenakan denda menerusi kenyataan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Kegagalan mematuhi perintah tersebut boleh menyebabkan mana-mana syarikat dikenakan denda tdk melebihi RM200,000 manakala bagi kesalahan kali kedua atau berikutnya boleh dikenakan denda tdk melebihi RM500,000.

“Bagi individu pula, denda yg dikenakan tdk melebihi RM100,000 atau dipenjara tdk melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, & bagi kesalahan kali kedua atau berikutnya, boleh didenda tdk melebihi RM250,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya sekali.”

Ini bermakna, setiap pelitup muka yg dipakai oleh kita pada masa akan datang perlulah mempunyi logo SIRIM.

Bagaimanapun, kenyataan mengenai didenda dikenakan terhadap individu yg ditulis media arus perdana telah mencetuskan rasa tdk puas hati orang ramai.

Ramai mempertikaikan tindakan kerajaan mewajibkan penduduk Malaysia utk membeli pelitup muka bertanda SIRIM, sedangkan beberapa negara bersepakat utk memansuhkannya.

Namun, seorang jurutera dikenali sebagai Ir Abdul Rahman Bahasa di Facebook mengatakan kenyataan tersebut salah sehingga mendatangkan kemarahan orang ramai.

Justeru, beliau tampil memberi pencerahan mengenai isu berbangkit tersebut.

Katanya, jika menurut kenyataan yg ditulis dalam warta kerajaan P.U. (A) 98, di bawah seksyen 4 (1):

“Mana-mana orang yg membekalkan atau menawarkan utk membekal suatu pelitup muka bukan perubatan &…”

Ayat itu bermaksud ia dituju kepada pembekal.

B4746205-9F82-4B38-9171-64AE42D7E264

Manakala mengikut seksyen 5, “Mana-mana orang yg tdk mematuhi mana-mana peruntukan Perintah ini, melakukan kesalahan & boleh, apabila disabitkan—”

Jelasnya, kita perlu fahami ayat ‘peruntukan perintah’ yg membawa maksud mereka yg membekalkan pelitup muka perlu mendapatkan perakuan SIRIM.

Mereka yg dimaksudkan itu adalah pembekal di platform e-dagang seperti Shopee.

32F4B992-CDA0-467E-870F-69E0FBDECD41

“Seller Type” boleh je jadi individu utk trade kat platform tu kan? Tak perlu pun ada company.

“Jadi, nak pastikan e-commerce (e-dagang) platform pun covered. Warta pun guna ayat “individu”.

“Tu pasal bab denda individual supplier tu ada denda “masuk penjara”. Sebab kalau individual supplier tu tak mampu bayar denda RM100k, next option kena penjara lah.

“Ya lah, kadang-kadang seller kat Shopee tu, untung sikit je. Bukannya kaya macam anak Papa Megah Holding.”

Maksudnya, ‘individu’ itu merujuk kepada ‘individual trader’ atau ‘individual supplier’.

Jadi, pembekal mempunyai beberapa bulan utk bersedia sebelum tibanya tarikh penguatkuasaan.

Bagi persoalan tentang mengapa perlunya pelitup muka bukan perubatan mendaftar logo SIRIM, boleh baca penjelasan lanjut oleh beliau DI SINI.


Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Kisah Tragedi Gua Tham Luang Bikin Ramai Kaum Lelaki Nangis | Article Update

Kisah operasi menyelamat di Gua Tham Luang, Thailand pada tahun 2018 yg menggemparkan dunia sebelum …

Leave a Reply

Your email address will not be published.