Home / Islamik / Saintis Jepun Membuktikan Berpuasa Dapat Mencegah Penyakit Barah, Nabi saw telah Buktikan sejak 1400 tahun dulu lagi..

Saintis Jepun Membuktikan Berpuasa Dapat Mencegah Penyakit Barah, Nabi saw telah Buktikan sejak 1400 tahun dulu lagi..

Sebelum ini, seorang saintis daripada Jepun, Yoshinori Ohsumi telah dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Nobel Perubatan yg membawa pulang wang tunai sebanyak RM3.9 juta. Anugerah tersohor itu dianugerahkan kepada beliau atas penemuan beliau mengenai bagaimana proses pemecahan oleh sel-sel badan berlaku & mengitar semula komponen-komponennya yg dikenali sebagai autophagy.

Penemuan itu yg dinamakan mechanism for autophagy adalah mengenai proses asas dalam sel-sel yg mana para saintis mempercayai bahawa boleh dimanfaatkan utk melawan barah & dementia.

Autophagy berasal dari perkataan Greek iaitu auto (sendiri) & juga phagein (memakan), yg membawa maksud memakan diri sendiri. Ia adalah satu proses pengitaran semula sel dalam badan.

Sel-sel di dalam badan kita sememangnya telah diprogramkan mempunyai jangka hayat tertentu. Setelah sel-sel ini rosak & menjadi tua di mana tiada lagi tenaga utk mengekalkan fungsinya, ia perlu dibuang dari badan.

Bagaimana barah boleh berlaku?

Barah boleh terjadi sekiranya sel-sel lama tdk mati. Bagaimana? Jika sel-sel yg telah lama & tua tdk mati & tdk digantikan dengan sel-sel baru, sel-sel lama ini akan terus berkembang & bertambah. Ia akan menghasilkan sel-sel yg tdk normal yg tdk melakukan fungsi asal mereka. Lebih buruk lagi, sel-sel ini akan berkembang tanpa henti seterusnya mengganggu fungsi sel-sel lain di sekitar mereka. Perkara ini akan merangsang mutasi sel & akan memberikan kesan buruk kepada sistem organ.

Apabila sel-sel ini termutasi & berkembang diluar kawalan, ia akan membentuk satu tisu yg besar yg dikenali sebagai tumor atau ketumbuhan (sebagai contoh leukemia). Ini lah merupakan titik permulaan terjadinya barah, yg dibahagikan kepada lima kategori utama, iaitu karsinoma, sarkoma, leukemia, limfoma & CNS, bergantung kepada di kawasan di mana terjadinya pertumbuhan sel-sel tdk normal ini.

Terdapat satu lagi proses yg sama seperti autophagy iaitu apoptosis yg juga dikenali sebagai proses sel mati. Bunyi macam tdk enak, namun utk mengekalkan kesihatan yg baik, proses ini amat penting bagi badan kita. Setelah beberapa kali melalui proses pembahagian, sel-sel badan diprogramkan utk mati. Jika proses apoptosis ini tdk berlaku, ia juga akan menyebabkan kemungkinan berlakunya barah.

Sebagai contoh mudah, jika anda mempunyai sebuah kereta, & anda menggunakannya utk beberapa ketika. Setelah berlalunya masa, kereta anda pasti akan mengalami kerosakan. Setelah berkali-kali diperbaiki, akhirnya anda perlu menukar kepada kereta baru k3rana kos-kos membaiki akan menjadi semakin mahal jika kereta anda sudah berumur & melalui pelbagai kerosakan. Jika anda tdk membeli kereta baharu, pasti wang anda akan melayang k3rana dihabiskan utk membaiki kereta.

Apa kaitan proses autophagy & berpuasa?

Namun, jika kereta anda rosak, anda tdk lah perlu membeli kereta baharu serta-merta sebaliknya hanya menukarkan bahagian yg rosak, sebagai contoh bateri. Ia juga sama kepada sel-sel ini. Daripada membunuh kesemua sel (proses apoptosis), badan kita hanya perlu membunuh sel-sel yg lama & rosak sahaja. Inilah yg dinamakan proses autophagy, di mana organel sub-selular dimusnahkan & yg baru dibina semula utk menggantikannya.

Pada tahun 1962, proses autophagy ini dinyatakan apabila saintis menyedari pertambahan jumlah lysosomes iaitu bahagian sel yg menghancurkan sel lain) di dalam hati tikus setelah disebatikan dengan glucagon.

Kekurangan nutrisi & zat adalah pengaktif utama proses autophagy. Apabila kita makan, insulin dalam badan akan meningkat, & ini menyebabkan penurunan glucagon, & apabila kita tdk makan (berpuasa) maka insulin akan menurun & glucagon akan meningkat. Peningkatan glucagon inilah yg merangsang proses autophagy ini. Jadi, utk mengaktifkan proses autophagy, kita perlu berpuasa!

Berpuasa bukan sahaja memberikan badan kita peluang utk membuang “barang lama”, ia malah merangsang pertumbuhan hormon, yg memberitahu badan kita supaya mula utk menghasilkan “barang baru”. Jadi dengan berpuasa dapat membenarkan badan kita utk menjalani pengubahsuaian yg lengkap.

Islam mewajibkan puasa

Sebagai ringkasan, jika kita berpuasa, badan kita akan kekurangan nutrisi & zat, ini akan merangsang proses autophagy. Apabila proses autophagy berlaku, ia akan menggantikan sel-sel yg lama & jahat, kepada sel-sel yg baru & baik. Ini sekaligus menjadikan badan kita dapat berfungsi dengan lebih baik serta tdk terdedah kepada penyakit berbahaya.

Kerana itulah Islam mewajibkan umatnya utk berpuasa sebulan di dalam setahun iaitu ketika tibanya bulan Ramadan. Bukan di bulan Ramadan sahaja, malah ia adalah sunnah Rasulullah S.A.W utk berpuasa pada hari Isnin & Khamis serta hari-hari tertentu. Dengan berpuasa, badan kita akan menjadi lebih sihat & lebih terjaga daripada dijangkiti penyakit berbahaya seperti barah. Ini amatlah penting utk menjalani kehidupan yg berkualiti & yg masih panjang. Jadi, berpuasa bukanlah utk orang Islam sahaja, ia diperlukan oleh semua manusia di muka bumi ini.

Contoh mudah, setiap 3 bulan atau 5000 kilometer (mengikut jenis kenderaan), kereta kita perlu diservis bagi mengekalkan prestasinya. Sama seperti badan kita, ia juga memerlukan “servis”;, iaitu dengan berpuasa.

Jika bagi anda yg belum pernah mencuba berpuasa, & baru mengetahui manfaat berpuasa, cuba lah melatih diri anda utk berpuasa. Lihat ap4 kesannya pada diri anda.

Sumber: https://sinar.my Dan islam Itu Indah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Updatemenyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.