Home / Semasa / Memang Ada Aduan Tapi Kita Kurang Anggota Penguat Kuasa – Menteri KPDNHEP

Memang Ada Aduan Tapi Kita Kurang Anggota Penguat Kuasa – Menteri KPDNHEP

Selepas sempadan negara dibuka semula 1 April lalu, kita menyaksikan kepulangan ribuan rakyat Malaysia yg berada di Singapura selepas dua tahun terkandas.

Pun begitu, ada pula khabar kurang menyenangkan apabila wujudnya aktiviti haram di sekitar persempadanan negara iaitu didapati kenderaan-kenderaan negara asing menggunakan petrol RON95.

“Negara kita akan rugi banyak”

Menerut Menteri Perdagangan dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) iaitu Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, pihaknya akan mengumumkan peraturan baru bagi menangani kegiatan tersebut.

“Kita sedar, sebab kita lihat pada ap4 yg tular & ada aduan, memang sejak sempadan dibuka beberapa hari ini didapati kenderaan-kenderaan negara asing mengguna petrol RON95.”

“Sebenarnya RON95 yg bersubsidi ini tak boleh digunakan oleh kenderaan asing.”

“Negara kita akan rugi banyak kalau mereka ini datang & mengambil kesmepatan utk mengisi minyak yg disubsidikan khusus utk rakyat Malaysia ini.”

-Alexander Nanta Linggi-

Kurang anggota penguat kuasa

Selain itu, beliau turut menjelaskan bahawa pihak KPDHNEP tdk memiliki kemampuan tenaga kerja utk membuat pemantauan di setiap stesen yg ada.

“Kita hanya ada lebih 2,000 anggota penguat kuasa di seluruh negara, kalau nak minta pantau di setiap stesen memang tak cukup sebab kita perlu juga mengawal di kawasan & sektor lain.”

– Alexander Nanta Linggi-

Walau bagaimanapun, pihak kementerian memang meminta kerjasama pengusaha stesen utk memantau & melaran pemilik kenderaan asing berpendaftaran luar mengisi RON95 bersubsidi itu.

SUMBER : Awani (Israr Khalid), Redaksi.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa LIKE,

KOMEN Dan SHARE Ya.

Terima Kasih.

PERHATIAN : Pihak Kami tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini.

Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, dibawah 👇🏻 ini antara artikel menarik utk anda ikuti

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.