Home / Semasa / Penemuan Bandar FlRAUN Berusia 15OO Tahun Bukti Kebenaran Al-Quran – MyBlog

Penemuan Bandar FlRAUN Berusia 15OO Tahun Bukti Kebenaran Al-Quran – MyBlog

Apa yg tertulis di dalam Al-Quran adalah benar sepertimana firman Allah, Fir’aun & pengikut-pengikutnya dit3nggelamkan k3rana mendvstakan ayat-ayat Tuhannya . Kini kebenaran ayat Al-Quran tersebut di buktikan apabila sebuah bandar di dalam air di temui selepas 1500 tahun.

Berdasarkan Firman Allah

“(Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun & pengikut-pengikutnya serta orang-orang yg sebelumnya. Mereka mendust4kan ayat-ayat Tuhannya maka Kami membin4sakan mereka disebabkan d0sa-d0sanya & Kami tenggelamkan Fir’aun & pengikut-pengikutnya; & kesemuanya adalah orang-orang yg z4lim.” (QS. Al Anfaal, 8: 54).

Ianya ditemui apabila sekumpulan arkeologi yg diketuai oleh seorang ahli arkeologi marin Perancis Franck Goddio terjumpa beberapa peninggalan, ia membawa mereka kepada salah satu penemuan terbesar dalam abad ke-21, iaitu bandar dalam air ini.

Penemuan itu berlaku apabila Goddio berusaha mencari kapal p3rang Napoleon dari 1798 Battle of the Nile, apabila dia telah dik4lahkan oleh Nelson pada ketika itu, & ianya telah membawa kepada penemuan ini.

Pasukan Goddio telah disertai oleh Pusat Oxford bagi Maritim Arkeologi & Jabatan Antikuiti Mesir telah menghasilkan pelbagai penemuan ini.

Diantara penemuannya adalah seperti patung dewa Hapi, patung granit merah ratu Ptolemy,dulang emas, Patung gangsa daripada dinasti ke-26 Fir4un, Satu Lampu Purba & berbagai penemuan lagi.

Penyelidik juga telah mend3dahkan pelbagai artifak keagamaan di bandar t3nggelam itu, termasuk ukiran batu 16 kaki dianggap telah menghiasi kuil pusat bandar & sarcophagi batu kapur yg dipercayai mengandungi haiwan mvmia.

Pihak MediaHarian tdk bertanggungjawab terhadap komentar yg diutarakan melalui laman social ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun & tdk semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yg disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Article Update

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.