Home / Semasa / Sebuah Kampung Timbul Semula Selepas 30 Tahun “DiteIan” Pasir – Article Update

Sebuah Kampung Timbul Semula Selepas 30 Tahun “DiteIan” Pasir – Article Update

Debu pasir telah meninggalkan sedikit bukti bah4wa kampung Wadi al-Murr pernah wujud, tetapi bekas penduduk & pengunjung yg ingin tahu akan menemui semula perkampungan kecil yg dilipvti oleh padang pasir.

Salem al-Arimi, yg berasal dari kawasan itu, memandang dengan n0stalgia. Menurut w4rga tva setempat, semua rumah di kampung itu dil4nda ‘s3r4ngan pasir’ 30 tahun yg lalu, memaksa penduduk meningg4lkan ked1aman mereka,” katanya.

Bahagian atas bangunan & bahagian dinding batu muncul di sana-sini, memberi kesaksian kepada mereka yg pernah tinggal di sini. Gurun pasir berkembang di seluruh dunia, didorong oleh perubahan iklim, & penduduk yg terkena dampak memiliki sedikit senj4ta utk mel4wan. Penduduk Wadi al-Murr, yg kebanyakan bergantung pada kegiatan penternakan, harus menyerahkan kampung mereka, terjadinya peningkatan jumlah penduduk yg berhijrah ke kota.

Terletak di dasar lembah hampir 400 kilometer (250 batu) di barat daya ibu kota Muscat, Wadi al-Murr terputus dari jalan utama & hanya dapat dicapai melalui jalan panjang yg tdk rata. Antara yg dihadapi ialah terputus bekanan elektrik & air, sekali gus menyumbang kepada kemer0sotannya. Tetapi itu tdk menghalangi penduduk lama utk kembali berkunjung, bersama dengan peminat trekking yg melakukan perjalanan gurun pasir di rantau ini.

Mohammed al-Ghanbousi, bekas penghuni, mengatakan bukit pasir yg bergerak itu telah memaparkan kembali beberapa tempat tinggal setelah kawasan itu dilitupi oleh pasir. Fenomena ini mendorong ‘orang-orang lama’ utk mengunjungi kampung tersebut, yg strukturnya masih berdiri k3rana dibina dari batu, katanya.

Keadaan di kampung Wadi al-Murr yg diliputi oleh padang pasir. – AFP

“Kampung ini baru-baru ini termasuk dalam lawatan trekking & juga menarik minat peminat fotografi,” tambahnya. Sebuah masjid yg terletak di dalam kampung, ketika zaman kegemilangannya memiliki sekitar 30 buah rumah & 150 penduduk, adalah satu bangunan yg telah muncul kembali.

Mohammed al-Alaoui mengatakan bahawa ketika ibunya mengetahui beberapa rumah telah muncul semula, dia memintanya utk membawanya kembali ke sana.

“Dia sering ingin pergi, & dia suka berada di sana sambil menceritakan kenangannya pada masa lalu, & menitiskan air mata,” katanya.

Rashed al-Ameri antara pelancong Oman yg datang utk menemui perkampungan yg dite lan oleh padang pasir. Dia menem puh perjalanan dari Sur, beratus-ratus kilometer jauhnya, bersama dua rakannya yg juga ingin melihat Wadi al-Murr.

Oman, yg berusaha mempelbagaikan ekonomi yg bergantung pada minyak, berusaha mengembangkan industri pelancongannya, memanfaatkan warisannya yg kaya, pantai yg indah & geografi gunung yg menakjubkan.

Negara ini menarik tiga juta pelancong asing pada tahun 2019, tetapi seperti di tempat lain, w4bak novel kr0navrs mengurangkan jumlah pengunjung pada tahun 2020. Ameri antara mereka yg percaya bahawa Wadi al-Murr boleh dimasukkan ke senarai tempat pelancongan Oman. “Yang menge jutkan saya ialah kekuatan alam dapat menghapus seluruh kampung,” katanya.

Pihak MediaHarian tdk bertanggungjawab terhadap komentar yg diutarakan melalui laman social ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun & tdk semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yg disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Article Update

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Risau Anak Remaja Minat K-Pop? Ini Nasihat Buat Para Ibu Bapa | Article Update

Memang mencabar utk mendidik anak zaman sekarang lebih-lebih lagi ketika mereka sedang meningkat dewasa & …

Leave a Reply

Your email address will not be published.