Home / Semasa / Siapa Sangka Penemuan Bangkai Kapal Lama Berusia Lebih 500 Tahun Membawa ‘Tuah’ Yang Luar Biasa – MyBlog

Siapa Sangka Penemuan Bangkai Kapal Lama Berusia Lebih 500 Tahun Membawa ‘Tuah’ Yang Luar Biasa – MyBlog

Sebut sahaja padang pasir, mesti ramai antara kita terbayang akan kawasan luas yg kering kontang, p4.nas & dipenuhi dengan pasir & mungkin menyimpan m1steri yg belum kita ketahui. Selain itu, mungkin ada juga tumbuhan seperti k4ktus.

Pada suatu hari, sekumpulan pelombong telah menemui sebuah kapal terbengkalai yg dipercayai k4.ram lebih 500 tahun dahulu di padang pasir Namibia yg berhampiran dengan pantai.

K4pal tersebut dijumpai oleh mereka di satu kawasan yg dikenali sebagai Skeleton coast (pantai rangka tulang).”

Kawasan itu diberi nama sedemikian k3rana tempat tersebut seringkali menjadi mimpi ngeri k3rana kerapkali kapal-kapal yg melaluinya akan tenggelam apabila melalui kawasan tersebut.

Penemuan kapal itu telah dim4klumkan kepada seorang ahli arkeologi yg dikenali sebagai Dr. Dieter Noli.

Dr. Dieter Noli pada mulanya mahu mencuba menggali sebuah lombong berlian di kawasan tersebut namun tdk menyangka dia juga ditakdirkan utk menemui peninggalan sejarah yg bernilai di kawasan tersebut.

Dr. Dieter Noli & kumpulan pelombong disitu pun mula memeriksa keadaan kapal tersebut & ketika mereka mengalihkan sebatang paip di dalam kapal, tiba-tiba mereka terdengar bunyi gemerincing dari dalam paip tersebut.

Alangkah terkejutnya mereka apabila ketika membuka & memeriksa paip tersebut, mereka menjumpai banyak duit syiling emas lama yg masih elok.

Penemuan syiling itu juga membantu para pengkaji utk mengetahui bahawa kapal tersebut adalah sebuah kapal Portugis dari kurun ke-14.

Dikatakan selain daripada syiling-syiling, mereka juga telah menemui beberapa lagi benda bernilai seperti gading gajah & nilai kesemua barangan harta karun yg dijumpai mereka adalah dianggarkan mencecah $9 juta atau lebih RM38 Juta.

Kredit: Nbcnews

Pihak MediaHarian tdk bertanggungjawab terhadap komentar yg diutarakan melalui laman social ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun & tdk semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yg disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Article Update

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.