Home / Islamik / Maꜱyaallah kanak-kanak iꜱtimewa ini meꜱkipun but4 penglihatan namun penghaꜰal al-Quran ꜱejak beruꜱia 11 tahun lagi

Maꜱyaallah kanak-kanak iꜱtimewa ini meꜱkipun but4 penglihatan namun penghaꜰal al-Quran ꜱejak beruꜱia 11 tahun lagi

MasyaAllah Kanak-Kanak Istimewa Ini Meskipun But4 Penglihatan Namun penghafal Al-Quran Berusia 11 TahunMata adalah jendela dunia. Tanpanya, hidup terasa tdk sempurna. Sedih & mengeluh itu pasti terjadi pada sebahagian manusia yg kehilangan penglihatannya. Tapi tdk dengan kanak-kanak kecil bu ta dari Mesir ini. Ia adalah salah satu hamba Allah yg ikhlas atas ketetapanNya.

Pengacara TV Arab Saudi Al-Wathan mewancara kanak-kanak istimewa ini. Seorang kanak-kanak lelaki bu ta penghafal Al-Quran dari Mesir yg berusia 11 tahun. Dalam wawancara itu pengacara TV Al-Wathan bertanya perihal bagaimana ia belajar Al-Quran dalam keadaan bu ta.

Semangatnya utk menghafal ayat-ayat Allah yg mulia membuat langkah kakinya ringan utk pergi ke tempat gurunya.

“Saya yg datang ke tempat Syeikh,” katanya. “Berapa kali dalam seminggu?” Tanya wartawan TV. “Tiga hari dalam seminggu,” jawabnya.

Jawapan kanak-kanak ini kian membuatkan keajaiban ketika kanak-kanak ini memberitahu pengacara itu bahawa Syeikh yg mengajarnya Al-Quran hanya mengajarnya satu ayat satu hari.

“Pada mulanya hanya satu hari dalam seminggu. Lalu saya mendesak beliau dengan bersungguh agar ditambah harinya, sehingga menjadi dua hari dalam seminggu. Masa Syeikh saya sangat penuh dalam mengajar. Beliau hanya mengajarkan satu ayat saja setiap hari, “katanya.

“Satu ayat sahaja?” Respon pengacara terkejut, takjub dengan semangat kuat kanak-kanak ini. Dalam tiga hari itu ia khususkan utk belajar ayat-ayat suci Al-Quran, hingga ia tdk bermain dengan kawan-kawan jiran-jirannya. Sang pengacara tersenyum & menempuk paha anak itu tanda kagum, yg disambut senyum ceria oleh anak ini.

Yang lebih mengagumkan adalah kenyataan tentang matanya yg bu ta. Ia tdk berdoa kepada Allah agar Allah mengembalikan penglihatannya, rahmat Allah yg ia harapkan. “Dalam solatku, aku tdk meminta kepada Allah agar Allah mengembalikan penglihatanku,” katanya. Mendengar jawapan anak ini sang pengecara semakin terkejut.

“Engkau tdk mahu Allah mengembalikan penglihatanmu? Kenapa? “Tanyanya hairan. Dengan wajah meyakinkan, kanak-kanak itu memaparkan alasannya. Bukan ia tak yakin pada Allah, bukan. Namun ia menginginkan yg lebih indah dari penglihatan.

“Semoga menjadi keselamatan bagiku pada hari pemba lasan (kia mat), sehingga Allah meringankan perhitungan (hisab) pada hari tersebut. Allah akan menanyakan nikmat penglihatan, ap4 yg telah engkau lakukan dengan penglihatanmu? Saya tdk malu dengan keca catan yg saya alami. Saya hanya berdoa semoga Allah meringankan perhitungan-Nya utk saya pada hari k1amat kelak, “katanya dengan tegas.

Mendengar kalimah mulia anak ini, semua terdiam. Pengacara TV nampak berkaca-kaca & air matanya menitis. Para penonton di stesen TV & kru TV tersebut juga tak tahan menitiskan air mata.

“Pada saat ini, saya teringat banyak kaum muslimin yg mampu melihat namun mempunyai banyak alasan & malas utk menghafal kitab Allah, Al-Quran. Ya Allah, bagaimana alasan mereka esok (di hadapan-Mu)? “Kata pengacara.

“Segala puji bagi Allah dalam segala keadaan,” kata penghafal Quran muda ini. Subhanallah, indahnya dunia tak membuatnya lupa akan Tuhannya & hari pemba lasan. Ia juga mengatakan bahawa ia terinspirasi dari kaedah Imam Ibnul Qayyim al-Jauziyah (rahimahullah). “Kaedah imam Ibnu Qayyim Al-Jauziyah yg berbunyi ‘Allah tdk menutup atas hamba-Nya satu pintu dengan hikmah, kecuali Allah akan membukakan baginya dua pintu dengan rahmat-Nya,’” katanya.

Kehilangan penghlihatan sejak kecil, tdk membuat ia mengeluh kepada Sang Pencipta. Ia tak iri hati pada orang lain apatah lagi ku fur nikmat. Ikhlas menerima takdirNya. “Segala puji Allah, saya tdk iri hati kepada kawan-kawan walaupun sejak kecil saya sudah tdk boleh melihat. Ini semua adalah qadha ‘& qadar Allah, “katanya.

“Kita berdoa kepada Allah semoga menjadikan kita sebagai penghuni syurga Al-Firdaus yg tertinggi,” kata kanak-kanak istimewa ini. Matanya yg bu ta, tak membuat hatinya bu ta dalam mensyukuri nikmat yg telah Allah berikan. Subhanallah.

Dalam sebuah hadith Qudsi Nabi s.a.w. bersabda:

Allah berfirman: “Jika Aku menguji hamba-Ku dengan menghilangkan penglihatan kedua matanya lalu ia bersabar, nescaya Aku akan menggantikan penglihatan kedua matanya dengan syurga.” (HR. Bukhari no. 5653, Tirmidzi no. 2932, Ahmad no. 7597, Ad-Darimi no. 2795 & Ibnu Hibban no. 2932).

Sumber :BICARAKINI

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.