Home / Islamik / Pernah dihina & mengalami kerugian, namun dia tdk berputus asa. Kini dia mampu peroleh gaji yg besar hasil usaha sendiri

Pernah dihina & mengalami kerugian, namun dia tdk berputus asa. Kini dia mampu peroleh gaji yg besar hasil usaha sendiri

Perkongsia kisah kejayaan seorang pemuda yg pernah dihin4 oleh kawan sendiri k3rana mempunyai tanah yg yg kecik, namun berangan ingin menjadi jutawan. Setelah 3 tahun dia kini mampu utk membayar gaji yg besar kepada pekerjanya serta memperoleh pendapatan yg lumayan hasil pertaniannya.

Usianya baru 22 tahun, namun Azmani Nurdin daripada masyarakat Orang Asli suku Temuan boleh berbangga k3rana berkeupayaan menggaji enam pekerja di kebun sayur miliknya di RPS Sungai Bilut di sini, yg diusahakan sejak tiga tahun lalu.

Azmani berkata kebun yg diusahakan dengan kaedah fertigasi itu membabitkan timun, cili, terung & petola yg ditanam secara giliran bagi memastikan kesuburan tanah terus kekal, sekali gus menjamin kualiti hasil tanaman.

Mula2 ramai yg ragu-raguKebun seluas lebih 0.4 hektar itu mula diusahakannya seawal usia 19 tahun & imbas Azmani, beliau terpaksa menerima muka memohon bantuan daripada pelbagai agensi selain meminjam daripada keluarga & rakan utk dijadikan modal permulaan.

“Ramai yg ragu-ragu dengan niat, kebolehan & kesungguhan saya utk memulakan projek ini. Usia yg muda mungkin menyebabkan ramai tdk percaya saya boleh pergi jauh tambahan pula, saya tdk ada pengalaman…”“Saya hanya menoreh getah selepas tamat Tingkatan Lima dengan upah RM70 seminggu. Selepas itu, saya ke Pulau Pinang utk belajar dalam bidang kemahiran. Jadi, tdk dinafikan saya kosong dalam pertanian…”

Dah boleh nampak hasilBercerita lanjut, anak kedua daripada lima beradik itu mengaku bersyukur dengan sokongan ibu bapanya, Nurdin Ayob, 54, & Rohani Jo, 45, yg dibenarkan membuka tanah milik ibunya, selepas mereka berulang kali bertanya jika beliau benar-benar yakin boleh melakukannya.

“Tanah masih seperti ketika saya baru membukanya. Ketika itu, saya terpaksa memekakkan telinga apabila ada yg bergurau menunjuk ke arah semak & bertanya jika itu adalah sayur yg saya tanam…”“Selepas hasil pertama masih ada yg tdk yakin saya boleh meneruskan kerjaya sebagai petani. Tapi, Alhamdulillah berkat usaha & sokongan semua, mereka kini sudah nampak bidang pertanian boleh mendatangkan pendapatan…”

Pernah alami kerugianSeperti petani lain, Azmani berkata dirinya juga pernah menguji apabila tanaman cili yg diusahakan pada hujung 2017 diser4ng penyak1t sehingga mengalami kerugian hampir RM40,000 menyebabkan beliau ‘terduduk’ k3rana bimbang akan membayar gaji pekerja.

Enggan mengalah, Azmani mengumpulkan pekerjanya utk menerangkan situasi sebenar & atas semangat berpasukan, mereka bangkit semula dengan menanam tanaman baharu bagi mendapatkan semula modal pusingan.

Bangkit semula, tak perlu hidup susah lagiBuat masa ini, kebun itu diusahakan dengan tanaman timun & jangkaan tuaian sebanyak 20 tan yg akan dipasarkan ke Pasar Borong Selayang, Selangor & Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dengan kiraan pulangan sebanyak RM20,000.

“Saya bersyukur k3rana hasil tanaman boleh memberikan kehidupan yg lebih selesa kepada keluarga. Jika dahulu ada masanya kami terpaksa makan ubi kayu, namun kini setiap hari kami boleh menjamah nasi…”“Saya sering mengingatkan diri supaya tdk lupa dengan usaha dahulu. Ada masa kami menjamu keluarga pekerja & rakan-rakan selain turut memberikan hasil sayur kepada mereka yg memerlukan perkongsian rezeki…”

Ambil peluang yg disediakanAzmani berkata bagi menambah ilmu dalam bidang pertanian, beliau mula menyambung pelajaran di Institut Pertanian Lipis, dekat sini pada awal tahun ini & berulang-alik dengan menaiki bas pada setiap hujung minggu utk ke kebun sebelum pengajian ditangguhkan ekoran pandemik COVID-19.

Sepanjang ‘peninggalannya’, kebun itu diselia abangnya Shukran, 23, selain turut dibantu bapa mereka memastikan kerja harian seperti menyiram, membaja & menuai jika sudah tiba musimnya dilakukan mengikut jadual.

“Saya harap masyarakat Orang Asli dapat mengambil peluang yg disediakan kerajaan utk berjaya sama seperti kaum lain. Kita sepatutnya mengubah nasib sendiri. Jika diberikan seribu bantuan sekalipun, ia tdk akan ke mana jika bukan kita yg berusaha…”

Tambah Azmani, tdk boleh mempunyai sikap senang berpuas hati. Walaupun kebun boleh dikatakan dapat memberi gaji, dia sudah merancang mahu menyewa tanah pak cik yg bersebelahan utk diusahakan pada bulan hadapan.

Sumber: Kartel Dakwah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Air Mata Yang Berhormat Melihat Rakyat Jelata Yang Susah

Jatuh Air Mata Yang Berhormat Apabila Melihat Rakyat Hidup Sus4h . Kisah lelaki penghantar makanan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.