Home / Makanan / Resepi Ikan Kembung Sambal Cekur

Resepi Ikan Kembung Sambal Cekur

IKAN KEMBUNG SAMBAL CEKUR (yayansmum.com)

 

Bahan-bahan :

 

2 ekor Ikan Kembung (disiang dan dilumurkan serbuk kunyit)

3 biji Bawang Merah *

3-4 biji cekur bersaiz sederhana *

5-6 biji cili padi (ikut tahap kepedasan yg korang nak) *

Daun Cekur

2 sudu makan santan (YM guna yg kotak je)

1 limau purut / air asam jawa pun boleh ajee

garam & gula secukup rasa

#Penyediaan :

 

Panaskan kuali,letak minyak masak & goreng Ikan Kembung sehingga agak garing,tp jgn over garing pulak,hehe.Then,ketepikan.

Kisar bahan yang bertanda *

Panaskan kuali,masukkan minyak dan bila dah panas,masukkan bahan kisar dan kacau.Bila dah pecah minyak, masukkn santan dan kacau lagi.Then,masukkn air limau purut /air asam jawa + garam & gula.Owh ya,hiriskan halus-halus sedikit daun kecur dan masukkn ke dalam kuah.Kacau,then boleh la tutup api.

Tuang kuah ke atas ikan goreng.Hiaskn dengan daun Cekur.

Senang kan?simple je.Try la!for those yang minat dengan bau cekur ni,mmg best la.Mcm YM ni mmg suka sangat ngan Cekur.Haha.Tapi tu la,susah juga nak dapat Cekur nieh.

 

Selamat Mencuba uols!

 

Kredit : Yayansmum.com

About admin2

Check Also

Resepi Nasi Ayam Sedap, Suri Rumah Wajib Cuba

Siap dah nasi ayam memikat hati suami ni😋 Saya share resepi nasi ayam ye Ayam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.