Home / Semasa / Amalan Bisnes Oleh ‘Founder’ Melayu Dan Bezanya Dengan Kaum Lain | Article Update

Amalan Bisnes Oleh ‘Founder’ Melayu Dan Bezanya Dengan Kaum Lain | Article Update

Terlalu banyak kisah yg kita dengar setiap hari berkaitan dengan kejayaan & kekayaan founder produk & ‘sifu bisnes’ di Malaysia.

Wajah-wajah mereka kini sering terpampang di mana-mana & sudah menjadi kewajipan utk muncul setiap hari di media sosial.

Ada yg bangga tayang rumah besar siap dengan kolam renang, deretan kereta mewah, barangan kemas & juga sering dilihat bergaya dengan duit tunai berkepuk-kepuk.

Amalan tersebut dibuat agar orang ramai lebih mengenali mereka serta sebagai inspirasi & pembakar semangat utk orang lain turut serta mengikut jejak langkah mereka dalam bisnes yg sama.

Kebanyakan dari pengasas produk atau founder yg mengamalkan sikap sedemikian memang tdk lain & tdk bukan ialah dari golongan berbangsa Melayu.

Walaupun ianya tdk menjadi kesalahan, namun amalan bisnes sebegini agak berbeza dengan kaum lain yg terdapat di Malaysia.

Seperti yg diceritakan oleh Adli Azamin Shukri di Facebooknya berikut, terdapat perbezaan yg ketara di antara sikap founder Melayu & Cina.

Meskipun begitu, hantaran yg dibuat oleh beliau ini adalah berdasarkan pengalamannya sendiri & merupakan persepsi & pandangan peribadi semata-mata.

Poster filem & dokumentari yg beliau sertakan juga hanyalah sekadar hiasan & tdk mempunyai ap4-ap4 kaitan dengan founder Melayu.

Founder Melayu

Masa baru kerja dulu saya banyak join syarikat Cina, outstation berdua dengan bos Cina, kongsi bilik hotel berdua dengan rakan kerja Cina, masa ekonomi gawat outstation tidur rumah stokis Cina, masa tu mak saya risor beno.

Ini beza founder Melayu dengan Cina pada pandangan saya. Gaya founder ni banyak dipengaruhi oleh budaya pembeli, yg ni ikut pengalaman saya lah. Lain padang lain belalang ya.

Founder Cina peringkat awal tak suka bakal pelanggan tahu dia tu founder. Dekat business card pun tulis nama & marketing department, tu je.
Melayu mahu bakal pelanggan tahu dia tu founder, bukan sekadar business card, tempek gambar dekat billboard lagi. Bukan salah ye, itu masing-masing punya taktik maaa.
Pembeli Cina ni sebelum “close deal” dia akan nego the best price yg dia boleh dapat, kaut dulu ap4 saja benefit yg dia boleh kaut.
Ada stokis Cina bawah saya dapat 100% consignment dari HQ, gile kau, ada stokis yg company cover meeting room setiap kali meeting di hotel, ada leader yg dapat elaun bulanan RM5K sebulan, macam – macam lagilah bukan semua dapat tau, terpilih. Kau fikir depa boleh dapat semua tu kalau founder tak approve?
Depa cari founder, kau founder kan, kau boleh buat keputusan, founder ap4 kalau keputusan pun nak refer GM. Lemahhh. Aku janji sekian sales, kau support itu ini, tu dia punya deal. Tapi ramai juga founder Cina yg kena kencing dengan stokis & leader bagai ni.
Jadi bagi founder, kau tak payah kenal aku lah, tak payah nak ngadap aku, buat susah je, nak deal business pergi jumpa GM atau Sales Manager, done. Aku founder nak untung duit kau je.
Pelanggan Melayu lain, jika jumpa founder depa kagum, tanya resepi kejayaan, depa dengaq cakap, bagi depa nak berjaya kena ikut cakap founder, nanti kita boleh berjaya macam dia.
Sebab tu founder Melayu akan tunjuk kejayaan dia, tunjuk kemewahan, tunjuk hidup dia yg boleh berubah dengan cepat, aku ada “secret recipe” utk kaya & berjaya, tiru macam saya. Nampak. Kau pun hikut.
Cina tahu tiada “secret recipe” dalam business, semua orang yg nak berjaya perlu hard work, perlu ilmu, perlu disiplin, perlu network, itu semua bukan secret maaa, semua pun tau. Kisah orang biasa jadi kaya sebab ada formula rahsia susah jalan dalam masyarakat Cina.
Banyak saya baca kata founder Melayu ni kuat menunjuk, ada betulnya, tapi founder Melayu yg baik pun ramai. First ubah dulu cara kita lihat depa, cara kita layan tu yg buat setengah depa tu makin galak. Cuba kau jumpa founder yg show off tu kau mintak macam Cina tu mintak pada founder depa, ada berani? Sama ada kau founder atau stokis dunia sekarang kena hati-hati, ap4 pun akhirnya balik pada hati, jaga niat. Sekadar berkongsi.

Universiti RealitiAdli Azamin Shukri

Foto: ini movie, sekadar hiasan

Sumber: Facebook Adli Azamin Shukri

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.