Home / Inspirasi / Hati2 Pemakan Harta Anak yatim | Inilah Azab Dan Siksa Allah Untuk Kalian

Hati2 Pemakan Harta Anak yatim | Inilah Azab Dan Siksa Allah Untuk Kalian

Pergertian Dosa, Azab Dan Siksa Allah Bagi Pemakan Harta Anak Yatim | Salah satu golongan hamba Allah yg sangat dimuliakan Allah SWT. adalah anak yatim. Anak yatim adalah salah satu orang yg mempunyai kedudukan terbaik di sisi Allah & sebagai orang yg dikasihi oleh Allah swt,

maka oleh sebab itu sudah sepatutnya anak yatim bersyukur atas nikmat lain yg dikurniakan Allah terhadapnya walaupun telah kehilangan orang yg meraka cintai. Kerana itu semua adalah ujian Allah swt.

Anak yatim banyak disebutkan dalam Al-Qur’an bahkan dalam hadis-hadis Rasulullah saw .. termasuk disana menjelaskan tentang azab & dosa bagi orang yg menganiaya anak yatim. Sebagaimana firman Allah swt dalam Al-Qur’an surat Al-Ma’un aya 1 & 2 di bawah ini.

أرءيت ٱلذى يكذب بٱلدين فذلك ٱلذى يدع ٱليتيمTahukah kamu (orang) yg mendustakan agama? Itulah orang yg mengherdik anak yatim (Q.S. Al-Ma’un ayat 1 & 2)

Maksudnya apakah sahabat mengetahui orang itu? Iaitu orang yg mendustakan agama atau juga boleh diertikan sebagai musuh agama Allah. Jika sahabat belum mengetahui, maka dia itulah (orang yg mengherdik anak yatim)

yakni menolaknya dengan keras & tdk mahu memberikan hak yg seharusnya ia terima. Selain itu, mengherdik anak yatim juga termasuk mengatakan atau menengking menyergah anak yatim dengan perkataan kasar sehingga membuat anak yatim sedih & bercucuran air mata.

Boleh dibayangkan, hanya dengan membuat sedih saja kita termasuk orang yg mendustakan agama alias musuh agama, bagaimana jika menzalimi, membiarkan anak yatim kelaparan, sungguh tdk dapat dibayangkan.

Kemudian, dirumah yg didalam nya memelihara anak yatim maka Allah akan memudahkan rezeki yg tdk disangka-sangka kepada orang tersebut. Pernah terjadi pada tetangga kami yg mana beliau memelihara anak yatim.

Memang pada mulanya mereka hidup serba kekurangan yg namun rezeki mereka tetap lancar sehingga berkat kesabaran mereka, dalam perlombongan emas yg mereka usahakan di daerah pergunungan berdekatan, mereka mendapat hasil yg melimpah ruah, subhanallah. Maka telah menjadi bukti dari hadis Rasulullah berikut ini:

Sebaik-baik rumah kaum muslimin ialah rumah yg terdapat di dalamnya anak yatim yg diperlakukan (diasuh) dengan baik, & seburuk-buruk rumah kaum muslimin ialah rumah yg di dalamnya terdapat anak yatim tapi anak itu diperlakukan dengan buruk. (HR. Ibnu Majah)

Sungguh kami beriman kepada Allah & rasulnya tanpa perlu membuktikannya. Maka adakah rumah diantara kita yg memelihara anak yatim & apakah kita dapat melihat keajaiban dengan kaca mata keimanan kita. Sungguh Anak yatim mendatangkan rezki bagi yg memeliharanya.

Dan juga, rumah orang yg terdapat anak yatim juga mendapat murka Allah swt. mengapa demikian, menitipkan hadis di atas tadi “seburuk-buruk rumah kaum muslimin ialah rumah yg di dalamnya terdapat anak yatim tapi anak itu diperlakukan dengan buruk”

jelas itu semua k3rana mereka melayan anak yatim dengan tdk sewajarnya. Dalam ertikata malah meraka menganiaya anak yatim. Ataupun meraka bukan

memeliharanya malah memakan harta mereka. Dalam hal ini, orang yg memakan harta mereka sangat ditentang Allah dalam Surah An Nisa ayat 10 yg berbunyi sebagai berikut:

إن ٱلذين يأكلون أمول ٱليتمى ظلما إنما يأكلون فى بطونهم نارا وسيصلون سعيرا”Sesungguhnya orang-orang yg makan harta-harta anak yatim dengan cara penganiayaan, maka hanyasanya yg mereka makan dalam perut mereka itu adalah api neraka & mereka akan masuk dalam neraka Sa’ir.” (An-Nisa ‘: 10)

Dan sabda Rasulullah saw.Dari Abu Syuraih, iaitu Khuwailid bin ‘Amr al-Khuza’i ra, katanya: “Nabi saw bersabda:” Sesungguhnya saya sangat memberatkan dosa,

(kesalahan) orang yg mensia-siakan haknya dua golongan yg lemah, iaitu anak yatim & orang perempuan. “Ini adalah Hadis hasan yg diriwayatkan oleh an-Nasa’i dengan isnad yg baik.

maksudnya adalah memakan tanpa hak (bahawa mereka menelan api sepenuh perut mereka) k3rana harta itu akan berubah di akhirat nanti menjadi api (& mereka akan masuk dalam api yg bernyala-nyala) yakni api neraka yg menyebabkan mereka terbakar hangus. Yaitu dalam neraka yg bernama sa’ir.

pada hadis kedua juga dijelaskan bahawa dosa yg berat adalah akan dipikil oleh orang-orang yg mengambil hak anak yatim. Baik itu berupa harta atau memeberi santunan kepada mereka.

Pernah dalam perjalanan Isra & miraj beliau, Allah memperlihatkan siksa bagi orang-orang yg hidup di dunia sesuai amal perbuatannya termasuk di dalamnya orang-orang yg memakan harta anak yatim.

Keadaan mereka sangat mengerikan dengan kedua-dua tangan mereka dibelenggu & begitu juga dengan kaki-kaki mereka. Diatas punggung mereka diletakkan seterika yg panasnya luar biasa membara. Tentu saja dalam waktu sekejap atau sebentar sahaja kulit akan

gugur & melecur. Seketika, kulit kembali udah sebagaimana sedia kala, & diletakkan kembali seterika yg maha panas tadi diatas punggungnya, begitulah seterusnya berlaku hingga pengulangan kejadian ini berlangsung dalam jangka masa yg sangat lama. Yaitu sesuai kejahatannya.

Kita mungkin pernah terbakar oleh panasnya ketika yg ada dirumah. Panas bukan, tdk dapat dibayangkan betapa panas seterika di neraka yg panas apinya jauh lebih panas dari api yg ada dibumi.

Hadis riwayat Abu Hurairah ra .:Bahawa Nabi saw. bersabda: Api kalian yg dinyalakan anak-cucu Adam adalah sepertujuh puluh dari panas api Jahanam. Para sahabat berkata: Demi Allah, bila sepanas ini sahaja sudah cukup wahai Rasulullah saw.

Beliau bersabda: Sesungguhnya panas api tersebut masih tersisa sebanyak enam puluh sembilan bahagian, panas masing- masing sama dengan api iniNombor hadis dalam kitab Sahih Muslim [Bahasa Arab saja]: 5077

Apakah masih mahu memakan harta anak yatim? Selain panasnya yg maha dahsyat, didalam neraka kita tdk akan pernah mati lagi. Lain hal nya dengan dunia,

dilanggar kereta, tersandung, & lain-lain boleh saja kita meninggal dunia. Lain halnya di akhirat / neraka, kita tdk akan mati walaupun siksaan yg bertubi-tubi. Kaum muslimin yg berbahagia,Dalam hadis lain Rasulullah juga pernah bersabda:

Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi s.a.w., bersabda: “Jauhilah tujuh macam hal yg merosakkan.” Para sahabat bertanya: “Ya Rasulullah.apakah tujuh macam hal itu”

Beliau s.a.w bersabda:”Yaitu menyekutukan sesuatu dengan Allah, sihir, membunuh jiwa yg diharamkan oleh Allah, melainkan dengan hak – yakni berdasarkan kebenaran menurut syariat Agama Islam – makan harta riba, makan harta anak yatim,

Sumber: nasihat Usataz

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Updatemenyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Anak Kampung Berusia 13 Tahun Layak Memasuki Pusat Permata Negara Selepas Menduduki 3 Ujian Kelayakan

KUALA PILAH – Ibu bapa kepada seorang remaja berusia 13 tahun tidak menyangka anaknya berjaya …

Leave a Reply

Your email address will not be published.