Home / Semasa / Dianggap Kereta ‘Murahan’. Pemilik Di UK Puji Ketahanan Serta Kehebatan Proton Saga

Dianggap Kereta ‘Murahan’. Pemilik Di UK Puji Ketahanan Serta Kehebatan Proton Saga

Se’but men’genai model per’tama Proton, pas’ti ramai yang cukup ingat dengan model Proton Saga yang menjadi lambang kebanggaan negara sekitar tahun 80-an. Model yang dilancarkan di Malaysia pada tahun 1985 ini mulai diekspot ke United Kingdon (UK) empat tahun selepas dilancarkan iaitu pada Mac 1989.

 

Se’perti ke’biasaan, mo’del yang ha’dir den’gan harga yang rendah ini seringkali menjadi jenaka beberapa reviewer di UK. Selain itu, model ini juga turut dijadikan prop dalam siri Mr.Bean.

Wa’lau ba’gaimanapun, per’kongsian da’ripada Facebook Practical Classics baru-baru ini membuktikan sebaliknya apabila Proton Saga serta beberapa model terawal Proton yang diekspot ke UK berjaya menerima pujian daripada penduduk di UK.

 

Ha’dir den’gan har’ga yang ren’dah, model ini dikatakan masih mampu beroperasi dengan baik selepas tiga dekad. Bukan itu sahaja, terdapat penduduk UK yang bercita-cita untuk mengumpul model terawal Proton sebagai koleksi. Berikut merupakan antara komen pengguna Proton di UK.

Di’fahamkan mo’del te’rawal Proton Saga yang diekspot juga berjaya dijual dengan laris pada tahun model ini mulai diekspot sekaligus menggugat beberapa pasaran jenama-jenama lain seperti Yugo, Lada dan Skoda ketika itu.

 

Ko’men-komen da’ripada ne’tizen di UK ini secara tidak langsung berjaya membuatkan orang ramai di Malaysia berbangga dengan jenama ini. Berdasarkan pelan terbaru Proton, agak menarik untuk menyaksikan sekiranya jenama ini bakal membuat comeback untuk pasaran di UK.

 

Kredit : Vocket

About admin2

Check Also

Lebih 30 maut dalam tembakan rambang di pusat jagaan kanak-kanak | Article Update

SEORANG bekas anggota polis yg bersenjatakan senapang, pistol & pisau menyerang sebuah pusat jagaan kanak-kanak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.