Home / Semasa / Dulu di awan biru, kini potong rumput

Dulu di awan biru, kini potong rumput

Johor Bahru: Pen’galaman 11 ta’hun be’kerja di awan biru bu’kan halangan untuk bekas pramugara, Nur Muhammad Ramli beralih bidang dengan menjadi kontraktor perkhidmatan memotong rumput.

 

Nur Muhammad, 32, yang me’netap di Country Garden, di sini, su’dah men’ceburi bi’dang itu se’jak Jun 2020 lagi iaitu ketika masih menjadi anak kapal.

 

Ba’gaimanapun, dia mu’la la’kukannya se’cara se’penuh ma’sa se’lepas meletak jawatan sebagai ketua pramugara Disember lalu dan memilih perkhidmatan memotong rumput sebagai cabang perniagaan kerana adanya permintaan dan potensi berkembang.

 

Di sam’ping itu, Nur Muhammad la’kukan pe’rubahan da’lam hidupnya kerana mahu keluar daripada zon selesa dan mengakui tidak kesal meninggalkan sektor penerbangan walaupun ia sudah sebati dengan dirinya.

 

“Rum’put ti’dak ma’ti se’baliknya terus tumbuh jadi saya nampak ada peluang untuk cari rezeki dengannya.

 

“Ma’ka sa’ya pi’lih bi’dang ini dan jika tu’gas sebagai pramugara menuntut saya melayan penumpang, kontraktor pula memerlukan pengetahuan mengenai mesin pemotong rumput.

 

“Se’takat ini, sa’ya ada 21 pekerja, se’muanya war’ga tem’patan, 15 mesin dan tiga van namun sebagai kontraktor, saya enggan ada kepakaran uruskan pekerja dan peralatan saja.

 

“Se’baliknya, sa’ya ma’hir ju’ga me’motong rumput kerana berasa pentingnya kemahiran itu dan belajar selok-belok daripada bawah,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

 

Ber’kongsi latar be’lakangnya, Nur Muhammad ber’kata, dia da’tang da’ripada ke’luarga sederhana dan pernah melakukan beberapa pekerjaan sebelum menjadi pramugara.

 

Nur Muhammad ber’kata, ti’dak tim’bul ma’salah ba’ginya untuk menyesuaikan diri dengan perubahan cara kerja dulu dan sekarang.

 

“Se’belum ja’di anak kapal, saya per’nah be’kerja sebagai penghantar surat dan berniaga minyak wangi di bazar karat.

 

“Cuma, di’takdirkan re’zeki saya se’belum ini se’bagai pramugara dan sebenarnya, ramai orang sekeliling tidak percaya bagaimana saya boleh ceburi bidang itu.

 

“Sa’ma ju’ga ke’tika saya ambil keputusan berhenti sebagai pramugara, ramai terkejut dan tidak sangka saya memilih bidang ini.

 

“Ju’jurnya, sa’ya se’orang yang ti’dak memilih kerja selagi minat dan seronok lakukannya seperti sekarang malah bersyukur kerana isteri (Nor Dian Ariffin, 27) serta keluarga banyak beri galakan,” katanya.

 

Kredit : Harian Metro

About admin2

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.