Home / Semasa / Fahmi Reza – Sanggup Hina Agama Dan Negara Atas Nama Satira? | Article Update

Fahmi Reza – Sanggup Hina Agama Dan Negara Atas Nama Satira? | Article Update

Pereka grafik & aktivis, Fahmi Reza sekali lagi mencetus kekecohan baru-baru ini apabila beliau membuat satu hantaran kontroversi di Facebooknya.

Beliau kemudiannya ditahan reman selama sehari di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi gara-gara hantarannya itu yg berupa satu animasi watak monyet Mojo Jojo dari siri The Powerpuff Girls yg diubah suai memakai seragam istana berwarna kuning.

Selepas dibebaskan, Fahmi sempat lagi membuat satu hantaran berbaur sarkastik di Facebooknya yg ditujukan kepada pihak polis.

“Aku dah check out dari Hotel Dang Wangi! Pakej penginapan 2 hari 1 malam courtesy of Mojo Jojo!

“Lokasi yg menarik, persekitaran yg sempurna & kebajikan yg hebat. Makanan juga sedap, siap dapat pakej sahur & iftar yg dihantar ke bilik.

“Akan datang semula nanti pada masa akan datang. Aku bagi empat bintang,” ucapnya di Facebook dengan nada sinis.

Kes beliau disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 k3rana kecenderungan menghasut & Seksyen 233 Akta Komunikasi & Multimedia 1998 iaitu penggunaan tdk wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

Sebelum ini, hantaran karikatur beliau tersebut telah mengundang kemarahan warganet k3rana disifatkan sebagai amat keterlaluan.

Seorang pengguna Facebook, Jimmy Nezzar telah membuat hantaran berikut bagi mengutuk perbuatan Fahmi yg disifatkannya sebagai satu penghinaan terhadap agama & negara dari seorang yg bongkak serta tdk beradab.

1 Fahmi Reza

ISU ARTWORK SATIRA FAHMI REZA

Lama aku berdiam diri mengenai lukisan satira Fahmi Reza ni. Sebagai bekas pelajar Ijazah Sarjana Senilukis & Senireka, aku terbuka dengan ap4 pun karya seni, sama ada dalam bentuk audio atau visual.

Akan tetapi, dalam berkarya, kita perlulah ada ilmu, sama ada dari segi teknikal, falsafah, prinsip. Sama ada seni yg simple sampai ke abstrak, perlulah ada ilmu & ada kajian-kajian tertentu sebelum menzahirkan sesuatu karya itu. Itu yg kami belajar selama di universiti. Dan kini kami praktikkan sama ada di alam pekerjaan atau dalam kehidupan seharian.

Sebagai pengamal protokol acara diRaja pula, aku rasa terkesan dengan hasil karya beliau yg terbaru ini. Dalam mengamalkan kerja-kerja aku, banyak yg aku kena kaji tentang bukan sahaja Kesultanan di Tanah Melayu, bahkan pelbagai sistem Sultan, Monarki, Raja di seluruh dunia. Dari mana leluhurnya, adab & susilanya, adatnya, disiplinnya, sistemnya. Bukan aku tdk terbuka, tapi dalam keterbukaan itu, ada benda yg zahir tampak pada mata aku yg mengganggu aku sebagai seorang Muslim & seorang rakyat Malaysia. IAITU LAMBANG BINTANG PECAH 14 SERTA BULAN pada Tengkolok lukisan digital itu, & ianya adalah elemen penting pada JATA NEGARA DAN JALUR GEMILANG.

Lihatlah bagaimana bulan sabit & bintang pecah 14 digambarkan sebagai DUA TANGAN DENGAN JARI TENGAH.

Sedarkah anda bahawa anak bulan (bulan sabit) lambang AGAMA ISLAM sebagai agama rasmi Malaysia?! Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri & Kerajaan Persekutuan.

Setiap karya seni ada maksud tertentu, yg hanya pengkarya sahaja yg faham. Akan tetapi bila lambang JATA NEGARA dibuat sebegitu, adakah ini menunjukkan sama ada beliau benci Negara & Agama? Perlu diingatkan, BENCI PADA KERAJAAN ADALAH BERLAINAN BENCI PADA NEGARA DAN AGAMA. DUA PERKARA INI BERBEZA SAMA SEKALI. Jangan k3rana konon kita ni benci pada kerajaan, kita nak jari tengahkan sekali Agama & Negara. Mana jati diri kita? ADAKAH FAHMI REZA SEORANG ATHEIST, ATAU SEORANG BUKAN WARGANEGARA, ATAU SEORANG YANG BONGKAK DAN TIDAK BERADAB?

Ada yg hendak samakan imej satira band Sex Pistols – God Save The Queen di UK. Anda lihatlah pada poster Sex Pistols.. Adakah mereka mempermainkan bendera United Kingdom? Adakah mereka merubah wajah Ratu? Adakah mereka membuat sebarang “photo manipulation”? Ini kita cakap berkenaan Sex Pistols ni.. yg memang terang-terang dari Barat, nama band dia pun dah menunjukkan “Kebaratannya” mereka.. akan tetapi bendera mereka, wajah Ratu mereka, masih mereka kekalkan.. Walaupun mereka ini Punk & dari barat pulak tu, nampaknya mereka lebih BERADAB dalam KETERBUKAAN.

Akhir kata, jika nak kata kita ni lebih berilmu, maka Iblis itu lebih berilmu daripada kita.. Cuma ap4 yg membuatkan Iblis salah, hanyalah k3rana BONGKAK. JADI APAKAH KITA INI? SUDAHLAH ILMU CETEK, BONGKAK PULAK TU.. KITA LEBIH HINA DARI IBLIS.

SEKIAN.

BACA: Daya Intelek Dan Tahap Pemikiran Berbeza Yang Terdapat Pada Pelawak Antarabangsa

Sumber: Facebook Jimmy Nezzar

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Remaja OKU ditemukan lemas dalam kolam berhampiran rumah | Article Update

JOHOR BAHRU: Seorang orang kurang upaya (OKU) lembam ditemukan lemas di sebuah kolam yg hanya …

Leave a Reply

Your email address will not be published.