Home / Semasa / 9 TAHUN UNTUK SIAP, MENARA STEINWAY BANGUNAN PENCAKAR LANGIT PALING NIPIS DI DUNIA

9 TAHUN UNTUK SIAP, MENARA STEINWAY BANGUNAN PENCAKAR LANGIT PALING NIPIS DI DUNIA

Ma’syarakat Ma’laysia pa’tut ber’bangga Malaysia mula menjadi sebutan dengan kehadiran struktur Menara Merdeka 118. Ia dimiliki dan dibangunkan oleh syarikat pengurusan aset terbesar negara kita, Permodalan Nasional Berhad (PNB). Pada ketinggian 678.9 meter, ia sekaligus merupakan bangunan kedua tertinggi dunia buat masa ini selepas Burj Khalifa, Dubai.

Ke’kaguman o’rang luar un’tuk me’lihat bangunan ikonik itu meletakkan Malaysia sebagai antara destinasi pelancongan popular di peringkat antarabangsa.

Me’nurut Daily Mail, pem’binaan Me’nara Steinway men’gambil masa 9 tahu untuk siap sepenuhnya pada tahun lalu. Ia bermula dibina pada tahun 2013 dan terletak di kawasan 111 West 57th Street atau dijuluki Billionaires’ Row di pusat bandar Manhattan.

 

Me’nara Steinway yang se’tinggi 1,428 ka’ki itu (kira-kira 435 meter) mempunyai nisbah ketinggian kepada lebar 24:1.

 

Hal ini men’jadikannya `pen’cakar lan’git pa’ling nipis di dunia’ dan salah sebuah bangunan tertinggi di hemisfera Barat.

 

Me’nara Steinway ju’ga ki’ni mu’la mem’buka pe’luang ke’pada orang ramai yang berhasrat bagi pembeli kediaman di bangunan tersebut. Bangunan 84 tingkat itu dibina menghadap pemandangan Central Park turut dilengkapi sebanyak 60 kediaman mewah.

Har’ga un’tuk pang’sapuri ber’kenaan ber’mula pa’da AS$7.75 juta (RM32.7 juta) bagi unit studio manakala bagi pangsapuri jenis Penthouse pula, ia disenaraikan pada harga AS$66 juta (RM278.5 juta).

 

Pe’maju ban’gunan ber’kenaan ber’kata, Menara Steinway memang direka bentuk secara luar biasa bagi menampilkan ciri-ciri yang menonjolkan kemegahan. Bahagian timur dan barat bangunan itu menampilkan jubin terracotta dengan warna gangsa sepertimana digambarkan dalam imej dirakam jurugambar seni bina, Evan Joseph.

 

Wah , he’batnya si’apa yang men’jadi pen’duduk di `pencakar langit paling nipis di dunia’, Tapi penulis gerun la rumah tinggi-tinggi sangat ni…huhu

 

Kredit : Maskulin

About admin2

Check Also

Kisah Tragedi Gua Tham Luang Bikin Ramai Kaum Lelaki Nangis | Article Update

Kisah operasi menyelamat di Gua Tham Luang, Thailand pada tahun 2018 yg menggemparkan dunia sebelum …

Leave a Reply

Your email address will not be published.