Home / National / Korea Utara Salahk4n Rakyat Sentuh ‘Barang Asing’ J4di Punca COVID-19 Merebak

Korea Utara Salahk4n Rakyat Sentuh ‘Barang Asing’ J4di Punca COVID-19 Merebak

Korea Utara mendakwa wabak COVID-19 di negara itu mula merebak selepas rakyatnya menyentuh ‘barang asing’ berhampiran sempadan dengan Korea Selatan. Alasan ini seolah .Pyongyang mahu mengalihkan kesalahan terhadap gelombang jangkitan yang melanda negara terpencil itu kepada jirannya, lapor Sky News.

Dalam hasil siasatannya, Korea. Utara mengarahkan rakyatnya berwaspada dalam menangani barang asing yang dibawa oleh angin dan fenomena iklim sepanjang berada. garis sempadan.

Menurut media Korea Utara KCNA, kes seorang askar berusia 18. tahun dan kanak-kanak berusia lima tahun yang menyentuh bahan tidak dikenali di sekitar wilayah timur Kumgang. pada awal April lalu telah menghasilkan simptom. dan kemudiannya disahkan positif COVID-19.

Tambah KCNA lagi, siasatan turut menunjukkan bahawa. beberapa orang yang hadir dari Ipho-ri di Daerah Kumgang Wilayah Kangwon ke pusat bandar tela didapati mengalami demam. dan mula menjangkiti mereka yang berada berdekatan dengan mereka.

Antara barang asing yang dimaksudkan oleh Korea Utara adalah. belon yang diterbangkan dari sempadan Korea Selatan ke Korea Utara yang mengandungi risalah dan. bantuan kemanusiaan.

Dibawah pentadbiran bekas presiden Moon Jae-in, beliau pernah mengeluarkan arahan. untuk menghentikan kempen kemanusiaan tersebut. Dengan memberi alasan isu keselamatan penduduk yang ..berada di sempadan, tetapi aktivis mendakwa larangan itu sebagai percubaan untuk melindungi .Pyongyang dan menutup mulut pengkritik di tengah-tengah usaha untuk meningkatkan hubungan kedua-dua negara.

Sementara itu, Korea Utara berkata Amerika Syarikat (AS) mengambil kesempatan. dengan wabak COVID-19 apabila menawarkan bantuan kemanusiaan untuk tujuan politik. Kementerian Luar Korea .Utara berkata dalam artikel yang diterbitkan pada Khamis bahawa tawaran AS itu adalah satu. plot untuk meredakan kritikan antarabangsa terhadap dasarnya terhadap Korea Utara.

Kementerian itu mengkritik tawaran bantuan kemanusiaan AS sebagai. tidak ikhlas di tengah-tengah latihan ketenteraan baru-baru ini dan langkah untuk mengenakan lebih banyak sekatan. Kementerian itu menambah. bahawa AS, yang gagal dalam krisis COVID-19 sendiri, harus menggugurkan tawaran ‘bodohnya’ dan negara mereka sendiri.

About admin2

Check Also

Fenomena Air Pasang Merah ‘Misteri’ Landa Pant4i Mexico, Ribu4n Ikan & Sotong Mati Terdampar

Fenomena Air Pasang Merah ‘Misteri’ Landa Pantai Mexico, Ribuan Ikan .& Sotong Mati Terdampar MEXICO …

Leave a Reply

Your email address will not be published.