Home / Terkini / Harg4 Runcit Petrol RON97 Turun L4 gi 10 Sen Minggu Ini

Harg4 Runcit Petrol RON97 Turun L4 gi 10 Sen Minggu Ini

Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) sebentar tadi memaklumkan harga runcit produk .petroleum bagi tempoh 11 Ogos hingga 17 Ogos 2022 yang telah. ditetapkan.

Menurut ketetapan yang telah dikeluarkan oleh MOF, harga runcit petrol RON97 .dilaporkan turun sebanyak. 10 sen setiap satu liter daripada RM4.50 kepada RM4.40 seliter.

Manakala bagi harga runcit RON95 masih kekal pada paras RM2.05 seliter. Begitu juga dengan harga .runcit Diesel kekal pada paras RM2.15 setiap satu liter.

“Bagi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga sebenar minyak di pasaran global, kerajaan mengekalkan harga runcit petrol RON95 pada paras harga siling RM2.05 seliter dan Diesel RM2.15 seliter.

“Sungguhpun harga pasaran sebenar bagi kedua-dua produk telah meningkat melebihi. paras harga siling yang telah ditetapkan, sepertimana yang dapat dilihat pada harga. runcit petrol RON97 yang telah ditetapkan mengikut harga pasaran,” jelas Kementerian Kewangan.

 

Dalam pada itu, kerajaan juga akan terus memantau kesan perubahan. harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang sesuai untuk pastikan kebajikan dan. kesejahteraan rakyat terus terpelihara.

 

Sumber: MOF

About admin2

Check Also

Suami Maut Dilangg4r SUV, Balu ‘Rider’ Grab Tak Sangk4 Terima Bantuan Setiap Bulan

Balu Allahyarham Muhaimin Mohad Sain @ Mohd Said, 34, telah menerima beberapa bentuk bantuan daripada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.