Home / Semasa / 10 Makanan Yang Perlu Diperbanyakkan Dalam Diet Anak Yang Menghidap Asthma | Article Update

10 Makanan Yang Perlu Diperbanyakkan Dalam Diet Anak Yang Menghidap Asthma | Article Update

Meskipun makanan sebenarnya tdk boleh menyembuhkan penyakit asthma, namun pemakanan & diet yg sihat dapat membantu mengurangkan & mencegah serangan asthma terhadap kanak-kanak.

Oleh yg demikian, pemilihan makanan yg sihat adalah penting dalam menu kanak-kanak yg menghidap asthma demi kesihatan mereka yg lebih terjamin.

Dikongsikan oleh Dr Mazliana Mazlan di Facebooknya berikut, 10 jenis makanan yg perlu diperbanyakkan dalam diet anak yg menghidap asthma utk manfaat kita bersama.

Sama-samalah kita cuba & ikthtiar, ya?

Makanan Diet Asthma

Banyakkan 10 makanan ni utk anak yg ada asthma

Tak ada satu pun dari makanan ni, yg terus boleh hilangkan asthma anak sebenarnya.

Tapi jika kita ubah sikit diet anak, banyakkan makanan real food macam ni, kurangkan sebanyak mungkin makanan ultra proses, insya-Allah kita akan nampak perubahan yg sangat ketara.

Epal
Oren
Delima
Kacang almond
Ikan
Halia
Kunyit
Bayam
Tomato
Carrot

Semua real food yg hanya 1 bahan je. Masukkan dalam menu harian & mingguan anak-anak.

Real food macam ni, boleh kurangkan radang pada paru-paru & tubuh anak. Asthma kurang nak menyerang, atau kalau datang, insya-Allah cepat sembuh.

Syaratnya, ultra processed food kena tinggal dulu.

Sebanyak mana pun makanan sebenar yg sihat kita bagi anak, tapi kalau hari-hari anak masih ambil makanan tinggi proses, tetap juga asthma anak akan susah nak sembuh.

Makanan boleh jadi baja utk tubuh anak.

Makanan jugak boleh jadi racun utk tubuh anak.

Tugas kita kan, nak pilih yg mana.

Kita buat sama-sama ya, moga Allah berikan petunjuk utk kita pilih yg baik-baik buat anak.

Mazliana MazlanFollow saya utk perkongsian lebih tentang pemakanan & gaya hidup sihat anak-anak & keluarga.

Follow saya di sini jugak k.instagram.com/mazliana.mazlant.me/sembangsihat

BACA: Sering Pucat Dan Lesu, Anak Anda Mungkin Mengalami Anemia

Sumber: Mazliana Mazlan


Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.