Berang ‘Loan’ RM90,000 Ditolak Selepas Sebulan Kerja, Perkongsi4n Lelaki Ini Bu4t Netizen Terhibur

Sudah menjadi lumrah di mana sejumlah besar pekerja bakal menerima slip gaji selep’as genap sebulan bekerja. Slip gaji yang diterima merupakan tanda masuk’nya gaji ke akaun bank yang ditetapkan. Selain itu, slip gaji juga dapat digunakan sebagai bukti untuk memohon pinjaman atau pembiayaan daripada bank.

Dalam pada itu, lain ceritanya pada kali ini apab’ila seorang lelaki menerusi TikTok @khairunnaim4 berkongsi kisah yang berlaku melibatkan rakannya pada tahun 2010.

Kisahnya bermula apabila rakannya yang baru pekerja sebagai jurutek’nik di sebuah syarikat pengawalan anai-anai menerima slip gaji pertama bekerja di syarik4t berkenaan yang berjumlah RM900.

Tanpa berfikir panjang, rakannya turut mengajak beliau yang diken’ali sebagai Khairun Naim untuk ke bank bagi untuk membuat pinjaman.

Di sangka rakannya, sudah mengetahui mengenai prosedur permohonanan pinjaman bank, sangkaan beliau terny’ata meleset apabila rakannya memilih untuk membu4t pinjaman bank dengan jumlah yang besar.

Menerusi perkongsian, difahamkan rakannya yang hanya berbekalkan sekeping slip gaji berjumlah RM900 tersebut telah memaklumkan pegawai bank untuk hasratnya untuk membu.at pinjaman bank sebanyak RM90,000.

Jumlah besar yang dimaklumkan telah membuatkan pegawai bank tersebut meminta bebera’pa slip gaji lain sebagai bukti sokongan. Walau bagaimanapun, rakannya gagal menawarkannya kerana sekadar mempunyai sekeping slip gaji.

Bukan itu sahaja, pegawai bank tersebut turut memaklumk4n pinjaman berjumlah RM90,000 memerlukan peminj4m membayar RM2,000 sebulan pada ketika itu mengikut terma yang ditetapkan yang mana jauh lebih tinggi daripada gaji rakannya.

Walau bagaimanapun, rakannya enggan menerima penjelas4n yang dibuat serta memaklumk4n beliau mampu membayarnya dengan membuat kerja tambah4n atau over time (OT) bagi menampung ansuran bulan4n.

Pegawai bank tersebut difahamkan terus memaklumk4n pinjaman yang dibuat mungkin tidak diluluskan sekir4nya bergaji RM3,000 sebulan berikutan jumlah ansur4nnya yang tinggi.

Berang dengan jawapan yang diberikan, rakannya terus meninggalkan bank serta meluahkan rasa geramnya kepada Khairun Naim kerana gagal mendapatkan pinjaman bank.

Khairun Naim menerusi perkongsian turut memaklumkan beliau pada awalnya tid4k mengetahui rakannya mahu membuat pinjaman berjumlah sehingga RM90,000. Beli4u berpendapat rakannya sudah mengetahui prosedur bank dan sekadar mahu meminjam sekitar RM4,000 atau RM5,000 sahaja.

Terus tukar tempat kerja

 

Lebih mengejutkan Khairun Naim, rakannya selepas sebulan kerja memilih untuk berhenti kerja dan berpind4h ke tempat kerja lain yang menawarkan gaji yang lebih tinggi iaitu RM910 sebulan. Peningkatan sekitar RM10 sebulan berbanding tempat kerja terdahulu.

Difahamkan tujuan beliau berpindah tempat kerja kerana tempat kerja baharu menawarkan gaji yang lebih tinggi  dan juga kerana slip kerja tempat lama ‘tidak laku’ untuk membuat pinjaman bank.

Perkongsian yang dibuat lelaki ini telah mendapat pelbagai respon dan reaksi di kalangan netizen. Malah, terdapat netizen yang pernah bekerja di bank memaklumkan situ4si seperti ini kerap berlaku dan bukannya sesuatu yang pelik.

Sumber: TikTok @khairunnaim4
Sumber: TikTok @khairunnaim4

Rakannya turut memaklumkan sedia membuat pinjaman di bank-b4nk lain sekiranya menerima slip gaji kelak.

Difahamkan kisah ini telah berlaku lebih 10 tahun lalu di mana rakannya sememangnya bercita-cita untuk membuat pinjaman bank sebanyak RM90,000 bagi tujuan melangsungkan perkahwinan dan juga deposit untuk membeli kereta.

sumber :vocket

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments