Gempa Bumi Di Indonesia, 162 Terkorb4n Dan Lebih 13,000 Or4ng Hilang Tempat Tinggal

Gempa Bumi Di Indonesia, 162 Terkorban

Seramai 162 orang telah terkorban dalam gempa bumi yang mengeg4rkan wilayah Kabupaten, Cianjur, Indonesia pada Isnin, (21 November), pada pukul 9 pagi.

Gabenor Jawa Barat, Ridwan Kamil berkata jumlah korban gempa bumi telah meningk4t kep4da 162 orang daripada data yang diperolehinya darip4da Badan Penanggul4n Bencana Daerah (BPBD) Cianjur.

Menurut BBC Indonesia, gempa bumi tersebut berkekuatan 5.6 magnitud dan disusuli beber4pa gegaran. Malah, gegeran yang dikategorikan ‘paling teruk’ berl4ku dalam tempoh 10-15 saat di Cianjur.

Ekoran daripada itu, seramai 362 orang mengal4mi kecederaan (termasuk cedera ringan dan parah), 2,345 rumah yang rosak dan 13,400 orang kehilang4n tempat tinggal disebabkan bencana itu.

Menerusi laman rasmi Instagramnya, @ridwankamil berkata, “88 kali gegaran susulan berlaku p4da skala 1.5 hingga 4.8 pada skala Richter.

Dalam perkongsian yang sama, beliau juga mended4hkan bahawa hanya 20 peratus daripada bekal4n elektrik dihidupkan dan dianggangarkan akan kembali normal dalam tempoh tiga hari.

 

 

 

 

“Semua alat kelengkapan sudah disediakan. Dalam beberapa jam, mereka akan membina hospital kecemasan, membersihkan tanah runtuh yang menghalang jalan, menyediakan khemah pemind4han dan dapur awam.

“Jentera berat telah disediak4n untuk menimbus rumah-rumah yang masih terperangkap akibat runtuhan pada keesokannya. Tolong doakan.” tambahnya.

Sementara itu, beliau juga meminta semua maklumat dan bantuan diselaraskan di pos bencana di Balai Besar Pemangku Raja Cianjur.

BACA: Dua Maut, Enam Cedera Kemalangan Dekat Sungai Buloh

 

Sumber: CNN Indonesia

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments