Keraja4n BN-PH Perak: Di Mana ‘No Anwar No DAP UMNO? – Peja

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu mendakw4 keputusan UMNO untuk menubuhkan kerajaan bersama Pakatan Harapan (PH) di Perak adal4h suatu resipi untuk bencana (recipe for disaster).

“Tindakan ini mengesahkan cakap-cak4p sebelum pilihan raya bahawa pemimpin UMNO sed4ng mengusahakan sesuatu bentuk jajaran baharu dengan PH semata-mata untuk kekal berkuasa.

“Kami juga tertanya-tanya di manak4h keputusan Perhimpunan Agung UMNO ‘No Anwar, No DAP?” katanya menerusi laman Facebook rasmi beliau sebentar tadi.

Difahamkan, PN Perak akan tetap dengan pendiriannya untuk menjadi pembangk4ng sekiranya kerajaan negeri dapat dibentuk dengan parti politik yang sedia menerima prinsip perjuangan PN iaitu Prihatin, Bersih dan Stabil.

“PN Perak tidak akan sama sekali bekerjasama dengan PH yang di dal4mnya ada parti DAP yang ditolak oleh sebahagi4n besar orang Melayu atau dengan mereka yang tercemar deng4n masalah rasuah,” ujarnya lagi.

Hari ini, media melaporkan PH Perak mengesahkan BN dan PH ak4n membentuk kerajaan baharu di negeri tersebut.

Menurut kenyataan itu, gabungan tersebut dilakukan demi kepentingan rakyat serta negara d4n oleh itu, maklumat terperinci akan diumumkan dalam masa terdekat.

“Barisan Nasional dan Pakatan Harapan secara bersama telah memen4ngi 33 kerusi majoriti di Dewan Undangan Negeri Perak pada Pilihan Raya Umum ke-15 yang telah diadak4n pada 19 Nov 2022,” menurut kenyataan itu.

Keputusan PRU15 di Perak menyaksikan Perikatan Nasional berjaya memperoleh 26 kerusi DUN manak4la PH pula menawan 24 kerusi dan sembil4n kerusi dimenangi BN.

Terdahulu, Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Kota Tampan, Datuk Seri Saarani Mohamad dilaporkan akan mengangkat sumpah sebagai Menteri Bes4r Perak baharu pada petang ini.

Perkara itu disahkan oleh Jurucakap Istana Perak Mohd Annuar Zaini.

Sumber: Faizal Azumu via Facebook

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments