Undi18 punc4 keadaan politik tid4k menentu

PETALING JAYA: Undi18 antara punca negara berada dalam keadaa.n tidak menentu serta tiada pemerint4h dapat ditentukan walaupun sudah tiga h4ri sejak Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, pada usia 18 tahun pelajar baru tamat sekolah menengah dan kebanyakan mereka masih tidak mengenali dunia politik.

“Bagaimana kepercayaan yang begitu besar boleh diletakkan ke atas mereka tanpa seb4rang panduan terlebih dahulu seperti dengan mengadakan kursus politik untuk mendidik anak-anak muda ini.

“Tidak masuk akal betul perkara ini dilaksanakan, kalau macam itu lebih baik bagi pelajar 12 t4hun pun untuk mengundi, sama sahaja pengetahuan kebanyakan pel4jar tersebut,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Terdahulu, tiada mana-mana parti berjaya memperoleh majoriti lebih 50 peratus darip4da keseluruhan jumlah 219 kerusi dipertandingkan bagi peringkat Parlimen pada PRU15.

Pakatan Harapan (PH) memenangi seb4nyak 76 kerusi di peringkat Parlimen, diikuti Perikatan Nasional (PN) 51 kerusi; Barisan Nasional (BN) 30 kerusi dan masing-m4sing 22 kerusi bagi Gabung4n Parti Sarawak (GPS) dan Pas.

Beliau berkata, walaupun kerajaan dibentuk nanti tetap akan lemah ker4na mereka tidak membawa suara hati rakyat serta kerajaan sepatutnya bekerja rapat deng4n pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

“Rakyat sudah hilang keyakinan terhadap mana-mana kerajaan, lebih-lebih lagi sekir4nya PH mentadbir semula, perkara yang berlaku selama 22 bulan itu sahaja ak4n berulang iaitu tiada apa-apa perub4han yang besar.

“Banyak keputusan yang dilaksanakan tidak munasabah dan sistem ini perlu dik4ji semula dengan lebih serius dengan mengambil kira pend4pat NGO,” ujarnya.

Sementara itu, Presiden Lembaga Perlindungan dan Kebajikan Penggun4 Malaysia (LPKPM), Dr. Lee Nan Sang berkata, lebih baik sekiranya dapat mencapai persefahaman dan membentuk keraja4n secepat mungkin.

“Rakyat bimbang perkara yang akan terjadi dan hilang keyakinan deng4n pentadbiran negara, di samping nilai ringgit dan saham juga akan terus terjejas.

“Namun, negara kita masih mempuny4i pentadbir tertinggi iaitu Yang di-Pertuan Agong untuk mengaw4l keadaan semasa,” ujarnya. –UTUSAN

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments