Henti des4k Ahmad Zahid letak jawat4n

KUALA LUMPUR – [DIKEMAS KINI] Lebih 100 kumpulan penyokong BN mendes4k kumpulan pemimpin yang anti Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berhenti daripada mendesak Presiden UMNO itu meletakk4n jawatan.

Jurucakap kumpul4n itu, Datuk Dr Ramalan Yunus mendakwa, mereka yang mendesak Pengerusi BN itu meletak jawatan hanya datang daripada kumpul4n kecil iaitu daripada kluster menteri.

Katanya, gesaan itu dilakukan kerana proses politik sudah selesai ap4bila tiada satu pun gabung4n parti politik berjaya membentuk kerajaan walaupun deng4n majorii mudah.

“Sekarang proses politik itu telah beralih kepada proses pembentuk4n kerajaan yang turut melibatk4n Istana Negara.

“Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Al-Mustafa Billah Shah mencadangkan agar diwujudkan kerajaan perpaduan dan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO menyokong cadang4n Seri Paduka Baginda,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar di Menara Dato’ Onn, Pusat Dagang4n Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) pada Khamis.

Kumpulan penyokong berken4an turut berhimpun secara aman kira-kira jam 12 teng4h hari sambil memegang kain rentang meminta Ahmad Zahid tidak berundur.

Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO malam tadi sebulat suara memutusk4n untuk menyokong dan mengambil bahagian dalam kerajaan perpadu4n yang bukan diterajui Perikatan Nasional (PN).

 

Secara tidak langsung, ia bermaksud MKT UMNO memilih menyokong Perdana Menteri dari Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ramalan turut meminta semua rakyat Malaysia berten4ng dan menyokong titah Al-Sultan Abdullah untuk pembentukan kerajaan perpadu4n.

“Sebagai rakyat Malaysia, kita sepatutnya mengalu-alukan cadangan tersebut berpandukan prinsip Rukun Negara yang kedua iaitu Kesetiaan Kepada Raja dan Negara, bukan kepada parti-parti politik.

“Jadi bila Yang di-Pertuan Agong berpandangan sepatutnya kerajaan perpaduan ditubuhk4n untuk selesaikan kebuntuan pembentukan kerajaan bah4ru, seluruh rakyat kena bersatu untuk menyokong,” tegasnya.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments