Pelaksan4an projek terowong dasar l4ut belum muktamad

GEORGETOWN – Kerajaan Pulau Pinang masih belum menerima maklum bal4s dan ulasan daripada dua agensi penting berhubung kaji4n kebolehlaksanaan b4gi projek terowong dasar laut.

Exco Infrastruktur dan Pengangkutan, Zairil Khir Johari berkata, pada Mac lalu, kerajaan negeri tel4h menghantar surat peringatan kepada Suruhanjaya Pelabuh4n Pulau Pinang (SPPP) dan Penang Port Sdn Bhd (PPSB) bagi membolehkan kerajaan negeri membuat keputus4n mengenai perlaksanaan projek berkenaan.

Katanya, disebabkan kelewatan tersebut, ia menyebabkan kaji4n kebolehlaksanaan bagi projek tersebut meng4mbil masa yang lama untuk disi4pkan.

“Tempoh kajian mengambil mas4 yang lama adalah kerana ia melibatkan beber4pa agensi swasta dan Persekutuan.

“Kita juga menunggu ulasan bertulis darip4da dua agensi penting bagi membolehk4n kerajaan negeri membuat keputusan mengenai perlaksanaan projek berkenaan,” katanya ketika menjawab soal4n bertulis Datuk Muhamad Yusoff Mohd Noor (BN-Sungai Dua) pada Sid4ng DUN di sini berhubung draf laporan kajian kebolehlaksanaan terowong dasar laut.

Zairil (DAP-Tanjung Bungah) berkata, kerajaan negeri dijangka mengad4kan mesyuarat bersama Penang Port Comission p4da awal Disember ini bagi membolehkan keputusan diambil.

“Mesyuarat tersebut dijangka merupakan mesyuar4t terakhir. Kita berharap ia akan diadakan dal4m tahun ini juga,” katanya.

Kata beliau, hasil laporan kajian kebolehlaksan4an terowong dasar laut telah dibentangkan kepada kerajaan negeri pada April lalu.

 

“Secara dasarnya, hasil kajian yang menyatakan bah4wa terowong dasar laut boleh dilaksanak4n adalah diterima oleh kerajaan negeri.

“Bagaimanapun, laporan 4khir kajian kebolehlaksanaan terowong d4sar laut hanya akan diterima siap setelah ulasan muktamad berkenaan pelan induk pembesar4n Pangkalan Konten4 Butterworth Utara (NBCT) oleh SPPP dapat diperoleh secara rasmi. Buat m4sa ini, pihak SPPP masih belum memuktamadkan pelan induk pembesar4n NBCT,” katanya.

Kata Zairil, peralihan projek terowong dasar laut ke fasa reka bentuk tertakluk kepada pengintegr4sian reka bentuk jajaran terowong bersama pelan induk pembesar4n NBCT yang masih belum dimuktamadkan oleh SPPP.

“Jangka masa pelaksanaan projek terowong dasar laut adalah tertakluk kepada perkara ini. Tiada bay4ran dilaksanakan bagi projek terowong dasar laut memandangk4n laporan kajian kebolehlaksanaan masih belum dimuktamadkan dan diterima oleh kerajaan negeri.

“Setakat ini, kerajaan negeri hanya melaksanakan bayaran dalam bentuk secar4 tukar ganti tanah (in-kind) dengan nilai RM208.8 juta bagi pelaksanaan kaji4n kebolehlaksanaan dan reka bentuk terperinci bagi projek jalan-jalan utama sahaja,” katanya.

Pada Mac lalu, Kerajaan Pulau Pinang sudah menghantar surat peringat4n kepada SPPP dan PPSB untuk menyerahkan ulasan bertulis berhubung kajian kebolehl4ksanaan bagi projek terowong dasar l4ut berikutan, kedua-dua agensi itu tidak menyokong projek tersebut.

Sebelum ini, SPPP mengesahkan akan mengh4ntar ulasan bertulis tersebut dalam masa terdekat yang mana, pengerusinya, Datuk Tan Teik Cheng berkata, pihaknya bersama PPSB sedang melengkapkannya sebelum diserahk4n kepada kerajaan negeri.

Projek terowong dasar sepanjang 6.5 kilometer dan tiga jalan utama merupak4n salah satu projek yang terkandung dalam Pelan Pengangkut4n Induk Pulau Pinang (PTMP) yang bernilai keseluruhan RM46 bilion.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments