“Peliharalah Islam Di Tan4h Air Ini..,” Dr. Zulkifli Titip Nasih4t Untuk Perdana Menteri

“Peliharalah Islam Di Tan4h Air Ini..,” Dr. Zulkifli Titip Nasihat Untuk Perdana Menteri

Bekas Menteri Hal Ehwal Agama dalam hantaran di akaun Facebook milikny4 telah menulis beberapa nasihat kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sel4ku Perdana Menteri Malaysia yang baharu.

Menurutnya, beliau telah menulis tentang Fiqh Politik sempen4 Pilihanraya Umum ke-15 sejak 17 November lalu hingga ke hari ini.

“Saya putuskan hari ini seb4gai hari terakhir say4 menulis bagi siri khas ini.

“Alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah SWT kerana kemelut pasca PRU15 telah selesai. Apa jua yang terjadi adalah kehendak Allah SWT. Saya doakan semoga dipermudahk4n segala urusan dan pentadbiran neg4ra dengan jayanya.

“Menjunjung kasih ke KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah serta Majlis Raja-Raja atas hikmah dan kebijaksanaan memutusk4n isu yang agak rumit ini,” tulisnya.

Dr. Zulkifli juga mengucapkan tahniah kep4da Datuk Seri Anwar Ibrahim dan berharap PM yang baharu ini mampu menggalas tugas dan aman4h yang diberikan kepadanya.

“Kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, saya ucapkan tahniah dan semoga mampu mengg4las tugas dan amanah yang berat ini. Bertakwalah kamu kepada Allah. Pada Pund4kmu terhimpun segala beban amanah untuk memb4wa hala tuju Malaysia di masa hadapan.

“Maka, hargai pengorbanan dan perjuang4n generasi terdahulu yang mengangkat nama Malaysia di mata dunia. Andalah penerus dan penentunya. Peliharalah Islam di tan4h air dengan sepenuh jiwa raga,” tambah Dr, Zulkifli lagi.

Beliau juga telah berkongsikan satu nasihat dari Rasulullah SAW berkaitan pemimpin.

Berhati-hati dengan penasihat yang jahat (bitanah al-su’) sebagaimana pesan Rasulullah SAW kepada para pemimpin. Mereka mampu menaikkan anda, mereka juga mampu menjatuhkan anda. Ingatlah juga sabda Rasulullah SAW:

إِذَا ‌أَرَادَ ‌اللَّهُ ‌بِالْأَمِيرِ ‌خَيْرًا، جَعَلَ لَهُ وَزِيرَ صِدْقٍ، إِنْ نَسِيَ ذَكَّرَهُ، وَإِنْ ذَكَرَ أَعَانَهُ، وَإِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهِ غَيْرَ ذَلِكَ جَعَلَ لَهُ وَزِيرَ سُوءٍ، إِنْ نَسِيَ لَمْ يُذَكِّرْهُ، وَإِنْ ذَكَرَ لَمْ يُعِنْهُ.

“Apabila Allah menghendaki kebaikan bagi pemimpin itu, nescaya dijadikan baginya pembantu yang benar dan ikhlas. Jika pemimpin itu lupa atau leka, nescaya diberikan peringatan. Jika pemimpin itu mengingati, nescaya akan diberikan pertolongan kepadanya. Sebaliknya jika Allah menghendaki selain daripadanya (keburukan) kepada pemimpin itu, nescaya dijadikan baginya pembantu yang jahat. Jika pemimpin itu lupa dan lalai, nescaya tidak diberikan peringatan, dan jika dia mengingati, nescaya tidak akan diberikan pertolongan kepadanya.” (Riwayat Abu Dawud 2932)

Jadilah seumpama Saidina Umar ibn al-Khattab yang pernah berkata:

أَيُّهَا النَّاس مَنْ رَأَى مِنْكُمْ فِيَّ اعْوِجَاجًا فليقومه.

“Wahai kalian semua, jika sekiranya kalian melihatku terpesong, maka perbetulkanlah ia.”

Tambahnya, Perdana Menteri juga mungkin masih ingat p4da nasihat-nasihat yang telah diberikan olehnya semasa pertemuan di Istanbul, Turki su4tu ketika dahulu.

“Saya menghadiri persidangan al-Aqsa, Dato’ Seri pula menjalani rawat4n di sana. Pada masa itu, Dato’ Seri minta saya berikan nasihat dan saya sampaikan apa yang termampu dan ikhlas daripada lubuk hati saya.

“Semoga Malaysia menuju ke arah negara harmoni, am4n damai, maju serta diberkati Allah SWT. Negara yang baik, Tuhan yang Maha Pengampun (baldatun tayyibatun wa rabbun ghafur). Saya pasti itu harapan kita semua,” ujarnya.

Selain nasihat kepada Perdana Menteri Anwar Ibrahim, beliau juga sempat menasihati p4rti yang tidak berjaya untuk membentuk kerajaan agar terus bersabar, ikhlas dan istiqamah. Katanya lagi, Malaysia tak akan berjaya tanpa pembangkang yang melakukan semak dan imb4ng dengan teliti.

Seterusnya beliau juga menasihati rakyat Malaysia tidak mengira bangsa dan agama untuk menerima apa jua keputusan dengan berlapang dada. Menurutnya lagi, men4ng tidak megah, kalah tidak rebah.

Beliau turut menegaskan agar rakyat menghentikan budaya memaki hamun antara satu s4ma lain dan tidak berdendam pada masa akan datang.

“Penyokong pihak Kerajaan sudah menj4di sebahagian daripada Kerajaan. Maka, tinggalkanlah sifat Pembangkang. Buat penyokong pihak Pembangkang, jadikan PRU-15 ini sebagai pemangkin untuk berus4ha dengan lebih gigih,” tulis Dr. Zulkifli lagi.

Beliau turut berkata, sebagaimana Perdana Menteri sebelumnya, bermula dari Datuk Seri Najib Tun Razak, Tun Dr. Mahathir dan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Beliau telah menjalankan tugasnya dengan menyamp4ikan nasihat kepada mereka dalam menjalankan aman4h mentadbir negara.

Terdahulu, Anwar Ibrahim secara rasmi telah mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 di Istana Negara semalam.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments