Selep4s Anthony, Giliran Lim Guan Eng Wakili DAP Mohon M4af

Selep4s Anthony, giliran Lim Guan Eng wakili DAP mohon maaf

Selepas Anthony Look, kini giliran Pengerusi Kebangsaan Parti Tind4kan Demokratik (DAP) Lim Guan Eng memohon maaf secara terbuka kep4da kerajaan dan rakyat Sarawak atas keny4taan yang menyinggung perasaan mereka sel4ma ini.

Permohonan maaf itu dibuat oleh beliau dalam kemas kini terbaru di akaun Facebook rasminya. Selain itu, beliau juga mengajak untuk membuat permulaan yang baru dan bekerjasama untuk memelih4ra kepelbagaian.

“Saya memohon maaf sekiranya sebarang kenyat4an saya telah menyinggung Premier Sarawak dan kerajaan GPS Sarawak. Masa depan negara mend4hului segala-galanya.

“Kita sama-sama mengorak permulaan baru untuk berganding b4hu demi memelihara kemajmukan, keterangkuman serta perpaduan masyarakat pelbagai kaum dan budaya dan mempertahankan Perlemb4gaan Persekutuan demi kebaikan semua di Semen4njung Malaysia, Sabah dan Sarawak,” katanya.

Terdahulu, Anthony Look yang juga Setiausaha Agung DAP telah menyatak4n permohonan maafnya secara terbuka.

Beliau berkata demikian selepas membu4t kunjungan hormat kepada Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Tan Sri Abang Johari Abang Openg  di kediaman beliau di Kuching.

Jelas bekas Menteri Pengangkut4n ketika era Pakatan Harapan itu lagi, pertemuan tersebut diharapkan dapat menjadi lembaran baharu untuk membina persefaham4n demi negara.

“Kami telah mengadakan perbincangan secara mesra. Saya telah memaklumkan kep4da YAB Premier bahawa sekiranya terdapat apa-apa keny4taan yang pernah dibuat oleh mana-mana pemimpin DAP yang menyinggung per4saan kerajaan dan rakyat Sarawak, saya mewakili pihak DAP untuk memohon maaf sec4ra terbuka.

“Saya berharap pertemuan hari ini akan membuka satu lembaran b4ru untuk membina persefahaman dan kerj4sama demi negara Malaysia yang lebih maju dan progresif,” katanya menerusi l4man Facebook hari ini.

Sumber: Lim Guan Eng/Facebook

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments