Lebih Tua Dari Tulisan Jawi, Kenali Aks4ra Rencong, Asli Dari Al4m Melayu Tanpa Pengaruh Tulisan Sanskri

Adakah tulisan jawi merupakan aksara tertua yang digunakan di alam Melayu? Sebenarnya tidak, ada lagi aksara yang lebih tua berbanding Jawi iaitu Rencong, Kawi, Palava.

Walaupun bagaimanpun, tulisan Rencong, Kawi dan Palava tel4h sudah lama pupus manakala kedudukan Jawi pula boleh dikatakan terancam. Rata-rata daripada kita, hanya mengguna tulisan Jawi ketik4 dibangku sekolah sahaja. Manakalan dalam kehidupan seharian, majoriti daripada kita sepenuhnya berg4ntung kepada penggunaan tulisan Rumi untuk tujuan komunikasi.

Tahukah anda, antara keempat-empat aksara tersebut, hanya tulis4n Rencong sahaja yang dikenal pasti sebagai tulisan Melayu yang asli dan aksara ini didapati telah wujud lebih awal berbanding aks4ra Jawa Kuno (tulisan Kawi).

Memetik hantaran Facebook Prof. Dr. Solehah Yaacob, pensyarah Kulliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan Abdulhamid Abusulayman (AHAS), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), hal ini dibuktikan apabila aksara ini telah digunakan dalam persuratan Bahasa Melayu Purb4 (zaman sebelum kedatangan pedagang India ke Kepulauan Melayu).

Penggunaan Rencong, aksara Melayu kuno dalam masyarakat Melayu kuno

Bukan itu sahaja, aksara ini juga merupakan tulisan Melayu tertu4 yang digunakan dalam sistem persuratan bahasa Melayu sejak abad keenam Masihi iaitu ketika zaman kerajaan Melayu Srivijaya di Sumatera.

Gambar via Google

Selain itu, ‘Aksara Rencong’ merupakan huruf-huruf Melayu 4sli yang digunakan oleh orang-orang Melayu pada zaman kuno dalam sistem penulisan Bahasa Melayu Purba.

Nama tulisan ‘Rencong’ pula merujuk kepada perkataan Melayu yang memberi maksud ‘serong’ dan ia dikenali sedemikian disebabkan huruf-hurufnya y4ng berbentuk serong.

Untuk mengenali tulisan Rencong dengan lebih mendalam, mari kita telusuri penulis4n lanjut Prof. Dr. Solehah Yaacob mengenai tulisan Rencong dibawah.

Aksara Rencong merupakan satu-satunya tulisan yang dicipt4 oleh orang Melayu yang ada pengaruh Timur Tengah iaitu dari pengaruh tulisan Phonecian (tulisan Roman/Latin dicipta oleh bangsa Phonecian ini (mereka adalah Arab Proto).

Tulisan Rencong ini dikenali sebagai Text Redjang Ka Ga Ngan berasal dari Sumatra. Dipercayai telah wujud semenjak 700 sebelum Masehi. Bukan itu saja, Tulisan Lampong, Kerinchi, Mandailing, Padang, Batak merupakan tulisan dari Sumatra yang mempunyai pengaruh Phonecian.

Gambar via Facebook

Asli dari Alam Melayu, tiada pengaruh daripada tulisan Sanskrit

Begitu tulisan Makasar dan Bugis mempunyai peng4ruh Phonecian. Suku-suku ini semuanya berada dalam kumpulan Malay Polynesia. Ini bermakna tulisan-tulisan ini bukan berevolusi dari tulisan Pallava yang digunakan dalam bahasa Sanskrit.

Tambahan pula, sejarah telah membuktikan hubung4n evolusi tulisan Asoka hanya bermula sekitar 400 sebelum Masihi. Justeru, ahli sejarah bahasa kuno telah membuat kesimpulan bahawa tulisan-tulisan terawal di Alam MMelayu tiada pengaruh bahasa Sanskrit.

Pengaruh bahasa Sanskrit telah muncul ketika pelombong-pelombong emas dan peniaga-peniaga kain kapas datang dari India sekitar kurun yang ke-3 Sebelum Masihi atau kurun ke-2 Sebelum Masihi.

Gambar via Google

Hakikatnya, bahasa Sanskrit tersebut mempunyai pengaruh bah4sa Greek dan Indo Eropah, yang mana bahasa Greek dan tulisannya juga mempunyai pengaruh dari tulisan Phonecian pada peringk4t awal iaitu, tulisannya bermula dari kanan ke kiri. Kemudian ia ditukar kepada kiri ke kanan untuk menjaga jati diri bangsa Greek.

Begitulah serba sedikit sejarah berkenaan aksara rencong ini dan tamadun di Alam Melayu. Semoga bermanfaat.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments