NASA Ramal Manusia Boleh Tingg4l Di Bul4n Menjelang 2030

NASA Ramal Manusia Boleh Tingg4l Di Bulan Menjelang 2030 

Manusia diramal mampu untuk tinggal di bulan dalam tempoh sedekad ini iaitu menjel4ng 2030, lapor Pentadbiran Aeronautik dan Angk4sa Kebangsaan (NASA).

Ketua Program Kapal Angkasa Bulan Orion, Howard Hu berkata kepada wartaw4n bahawa perkara itu adalah untuk menyokong misi Artemis.

Pelancaran roket pada Rabu lalu membawa kapsul Orian merupak4n detik bersejarah dalam penerbangan angkasa oleh manusia.

“Ia adalah langkah pertama yang kami 4mbil untuk penerokaan angkasa lepas dalam jangk4 masa panjang, bukan sahaja untuk Amerika Syarikat malah dunia.

“Ia sukar dipercayai dan seolah-olah mimpi. Dan saya fikir ini adalah hari bersejarah untuk NASA namun juga hari bersejarah untuk semua orang yang meminati penerbangan dan penerokaan angk4sa lepas.

“Kita akan kembali ke bulan, kita sedang berusaha ke arah program yang mamp4n dan ini adalah kenderaan yang akan membawa orang menjejakk4n kaki ke bulan,” katanya.

Gambar: NASA

Difahamkan, satelit Orian kini berada kira-kira 134,000 kilometer bersamaan 83,300 batu dari bulan.

Sekiranya pelancaran Artemis berjaya maka pelancaran seterusny4 akan bersama dengan anak kapal. Dengan sistem yang berfungsi, misi ini ini dapat dijayakan dengan baik.

Beliau mengakui bahawa teruja melihat imej dan video y4ng terhasil daripada Orion memaparkan keindahan bulan.

Tambahnya, sebaik sahaja sistem Artemis selesai diuji dan dibuktikan, rancang4n untuk manusia tinggal di bulan semakin menjadi realiti dalam dekad ini.

“Kami akan menghantar orang ke permukaan dan merek4 akan tinggal di permukaan bulan untuk melakukan kajian. Ia sangat penting bagi kita untuk belajar di luar orbit bumi sebelum mengambil langkah yang lebih besar untuk pergi ke Marikh.

“Misi Artemis ini membolehkan kami mempunyai sistem yang mampan untuk mempel4jari cara beroperasi di luar angkasa lepas,” katanya lagi.

Bagaimanapun, fasa yang paling kritik4l (dibimbangkan) adalah sewaktu membawa pulang kapsul Orion itu kembali ke bumi dengan selamat.

Hal ini kerana, sewaktu memasuki astmosfera planet dengan kelajuan 38,000 kilometer (km) bersamaan 32 kali ganda kelajuan bunyi menjadikan bahagian bawahnya terdedah deng4n suhu sekitar 3,000 darjah celsius.

Untuk pengetahuan kapsul Orion dijangka kembali semula ke bumi pada 11 Disember ini selepas dilancarkan.

Gambar: NASA

Terdahulu, pelancaran roket setinggi 100 meter di Pus4t Angkasa Kennedy merupakan misi Artemis 1 sebahagian daripada matlamat NASA membawa semula angkasawan ke satelit Bumi.

Pelancaran roket itu sudah dilaporkan beberapa kali gagal melakukan pelancar4n sebelum ini termasuk pada Ogos dan September akibat masalah teknikal.

Tetapi ia akhirnya berjaya dilancarkan pada dua minggu lalu.

sumber : siakap keli

About Mat Lan Editor

Check Also

lelaki-cuba-tunjuk-hebat-buat-skil-‘drift’-terbabas-langgar-kereta

Lelaki cuba tunjuk hebat buat skil ‘drift’ terbabas langgar kereta

Polis menahan pemandu kereta Toyota Supra yang melakukan aksi ‘drift’ sehingga terbabas melanggar sebuah kenderaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments