Anwar Ibrahim Mampu Selesaik4n Konflik Melayu-Islam Di Selat4n Thailand, Kata Wartawan Thai

Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim diminta untuk bekerjasama dengan rakan sejawatannya di Thailand secepat mungkin untuk menyelesaikan konflik di selatan negara itu, kata penyelidik dan wart4wan veteran Thailand mengenai hal ehwal serantau.

 

Kavi Chongkittavorn, dalam satu temubu4l untuk perkhidmatan penyiaran awam Thailand, berkata sehingga hari ini tiada kemajuan dalam usaha untuk menamatkan penderit4an orang awam yang tinggal di tiga wilayah paling selatan sejak sedekad lalu, lapor Bernama.

Wilayah selatan Thailand di Pattani yang bersempadan deng4n Malaysia mempunyai sebahagi4n besar penduduk Melayu-Islam. Wilayah ini telah mengalami situasi pemberontakan sel4ma beberapa dekad yang telah membawa keganasan.

Chongkittavorn berkata kedua-dua pihak tidak menunjukkan niat dan komitmen mereka untuk mencapai perjanjian damai yang akan membawa kepada kemakmur4n di sempadan tersebut.

“Masa itu sekarang,” tulisnya. “Buat pertama kali, Malaysia mempuny4i pemimpin yang mempunyai pandangan sejagat dan terkenal dalam kalangan masyarakat antarabangsa. Diharapk4n kepimpinan Anwar akan mengukuhkan lagi profil Asia.”

Chongkittavorn berkata ujian awal Anwar adalah untuk mewujudk4n kepercayaan dan keyakinan di kalangan elit Malaysia yang ditadbir oleh ahli politik dan ahli perni4gaan.

“Halangan kedua adalah sama penting. Anwar mesti memenangi hati dan fikiran orang ram4i, termasuk orang Melayu konservatif, antara lain. Mereka akan menjadi kumpulan penting,” katanya.

Chongkittavorn berkata Anwar harus menjadi magnet negara dalam menjana imej Malaysia yang lebih positif yang akan meningkatkan keyakinan pelaburan dan perniagaan. “Barat akan gembira dengan kerajaan baharu di Kuala Lumpur dan Putrajaya,” tambahnya.

Chongkittavorn ialah felo kanan di Institut Keselamat4n dan Pengajian Antarabangsa Universiti Chulalongkorn. Beliau telah menjadi wartaw4n selama lebih tiga dekad dan menyumbangkan pendapat untuk media Thailand.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments