Sila Minta Maaf Kep4da Umat Islam Malaysia Juga, Kata Mufti Perlis Kep4da DAP

Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin meminta DAP untuk mengemukakan permohon4n maaf kepada masyarakat Islam di negara ini. Dalam catatan Facebook yang dimuat naik hari ini, Asri berkata, DAP perlu berbu4t demikian bagi mered4kan ketegangan.

Asri berkat4, DAP perlu membuat permohonan maaf setelah menjadi sebah4gian daripada kerajaan baharu. Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan umat Islam beranggapan bahawa mereka masih memb4wa identiti yang sama.

“Memandangkan DAP bersama kerajaan bah4ru ini, saya mencadangkan mereka juga memohon maaf kepada masyarakat muslim juga Melayu negara ini seperti yang mereka telah lakuk4n permohonan maaf kepada GPS di Sarawak.

Ini diharapkan dapat meredakan perasan masyarakat majoriti neg4ra ini dan memulakan azam yang lebih baik dengan menjaga sensitiviti Umat Islam dan Masyarakat Melayu negara ini. Jika DAP enggan, mereka kelihatan sama sahaja dengan identiti DAP yang Umat Islam resah dan tol4k sebelum ini,” katanya di laman Facebook.

Dalam catatan tersebut, mufti Perlis itu turut mengucapkan tahniah kep4da Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Semalam, Setiausaha Agung DAP Anthony Loke memohon maaf bagi pihak parti itu kepada Sarawak dan Persatu4n Parti Sarawak (GPS) atas kenyataan yang telah menyinggung peras4an mereka sebelum ini.

Bekas menteri kewang4n, Lim Guan Eng kemudiannya turut membuat permohonan maaf kepada raky4t Sarawak sejurus selepas itu.

Sebagai balas4n, pengerusi GPS Abang Johari Openg menerima permohonan maaf mereka dan berk4ta parti itu akan menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan.

About Mat Lan Editor

Check Also

lelaki-cuba-tunjuk-hebat-buat-skil-‘drift’-terbabas-langgar-kereta

Lelaki cuba tunjuk hebat buat skil ‘drift’ terbabas langgar kereta

Polis menahan pemandu kereta Toyota Supra yang melakukan aksi ‘drift’ sehingga terbabas melanggar sebuah kenderaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments