Tiada Kereta Bah4ru Dan ‘Renovation’ Pejabat, Anwar Ibrahim M4hu Elak B4zir Duit Rakyat

erdana Menteri Anwar Ibrahim mengisytiharkan tiada kereta rasmi baharu ak4n dibeli untuk kegunaannya dan tiada pengubahsuaian akan dilakukan di pejabatnya keran4 setiap ringgit dana awam adalah penting, lapor Free Malaysia Today.

 

“Pembaziran mesti dielakkan dal4m pentadbiran saya. Ini budaya baharu yang ingin dihidupkan.

“Fikirkan apa yang anda boleh simpan – RM100, RM1000, RM10,000 – yang boleh dikembalikan kepada orang yang lebih memerlukan. Saya bermula dengan komitmen untuk tidak meng4mbil gaji, tetapi apa yang penting ialah jangan membazirkan apa yang kita ada,” katanya.

“Ini adalah pesanan kepada semua ketu4 jabatan supaya ingat bahawa dalam kead4an sekarang kita harus memul4kan budaya baharu. Jangan gunakan wang ker4jaan untuk kemudahan kita sendiri,” katanya.

Anwar yang ditemui pemberita selepas majlis kesyukur4n di masjid Ashabus Solihin di Sungai Long, Kajang berkata, semua wang kerajaan akan digunakan dengan sebaik-baiknya bagi mengel4k pembaziran yang sering berlaku dalam kerajaan terdahulu.

 

Tambah beliau lagi, satu pertemuan dengan jabatan dan agensi kerajaan di Putrajaya hari ini yang akan memberi tumpuan kepada mengurangkan kos sara hidup yang semakin meningkat. Beli4u dijadual menghadiri mesyuarat khas Majlis Tindakan Sara Hidup Negara.

Terdahulu, Anwar Ibrahim yang diangk4t sebagai Perdana Menteri Malaysia Ke-10 telah mengumumkan bah4wa menangani kos sara hidup akan menjadi keutamaannya.

Beliau juga menyatakan bahaw4 tidak akan menerima gaji perdana menteri dan h4nya akan menerima elaun yang dibayar kepada ahli Parlimen yang mana beliau merupakan Ahli Parlimen Tambun.

sumber : vocket

About Mat Lan Editor

Check Also

pesilat-sukma-terengganu-meninggal-dunia-setelah-terkena-tendangan-maut-pihak-lawan

Pesilat Sukma Terengganu meninggal dunia setelah terkena tendangan maut pihak lawan

Atlet silat Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, 21, meninggal dunia selepas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments