Kabinet Dibentuk Segera Selepas Ambil Pand4ngan Semua P4rti Kerajaan – PM

PETALING JAYA, 28 Nov (Bernama) — Pembentukan Kabinet kerajaan perpadu4n akan dibuat secepat mungkin selepas mengambil kira pandangan daripada semua p4rti dalam kerajaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata perkara itu harus diteliti memandangk4n saiz Kabinet dalam kerajaan perpaduan akan dikecilkan.

“Seperti mana saya sebut, tidak seperti biasa, kerajaan perpadu4n ini melibatkan lapan parti.

“Kalau dulu (kerajaan terdahulu) masuk (lantik) 50, 60 (ahli Kabinet) okay saja…tak cukup lagi, (lantik pula) duta dan penasihat khas. Saya tidak sanggup bu4t begitu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuar4t Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) di Ibu Pejab4t PKR, di sini hari ini.

Mengenai kemungkinan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan menganggotai Kabinet, Anwar berkata: “Pandangan semua kita ambil kira dalam perbincang4n, tetapi kita tahu dari segi undang und4ng, hanya setelah ada hukuman (apabila terbukti bers4lah oleh mahkamah)… yang lain (tidak bersalah) itu kita boleh pertimbangkan,” katanya.

Mesyuarat itu adalah yang pertama selepas Anwar dilantik sebag4i Perdana Menteri ke-10, yang antara lain membincangkan perkembangan parti dalam PH pasca Pilih4n Raya Umum ke-15 (PRU15).

Antara pemimpin utama PH yang hadir Timbal4n Presiden PKR Rafizi Ramli, Setiausaha Agung DAP Anthony Loke, Presiden Amanah Mohamad Sabu selain Presiden MUDA Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan wakil Pertubuh4n Progresif Kinabalu Bersatu (UPKO).

Selain itu, Anwar menegaskan usul Undi Percay4 terhadapnya tetap akan dibentangkan pada sidang Dewan Rakyat pada 19 Dis ini, walaupun terdapat pemimpin PH berpandangan usul itu tidak perlu dibentangk4n kerana tidak timbul isu keabasahan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Sementara itu, beliau berkata mesyuar4t hari ini antara lain membincangkan mengen4i perkembangan semasa parti selepas berhadapan PRU15, selain berkongsi hasil pertemuan kh4s beliau bersama Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah di Seri Perd4na, Putrajaya hari ini.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi Pakatan Harapan (PH) Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil berkata mesyuarat itu turut membincangkan soal kos sara hidup, selain isu risiko banjir susulan amar4n hujan berterusan yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi (MetMalaysia).

Selain itu katanya Perdana Menteri juga memaklumk4n bahawa polis diarah mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang menyebarkan fitnah mengen4i beliau.

“Anwar tidak berhasrat untuk mengambil tindakan terhadap kritikan awam terhad4pnya seperti memakai capal (ketika memulakan tugas di Pejabat Perdana Menteri), tapi we draw the line terhad4p elemen-elemen fitnah, seperti tuduhan Anwar ejen Israel dan sebagainya… beliau (Perdana Menteri) telah meminta polis ambil tindakan,” katanya.

Anwar Ibrahim mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri p4da Khamis lepas dan memimpin kerajaan perpaduan yang dianggotai PH yang mempunyai 82 kerusi, diikuti BN (30), Gabungan Parti Sarawak (23), dan Gabungan Rakyat Sabah (enam) serta parti-parti lain.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments