Respon Protes Jerm4n, Penyokong Qatar Angkat Gamb4r Mesut Ozil Di Piala Dunia

Respon Protes Jerman, Penyokong Qatar Angkat Gamb4r Mesut Ozil Di Piala Dunia

Jerman baru-baru ini mencetuskan kontroversi apabil4 turun bergambar dengan gaya tutup mulut dalam perlawanan Piala Dunia ketika bertemu Sepanyol. Tindakan berkenaan dibuat dipercayai kerana tida berpuas hati dengan beberapa peratur4n yang ditetapkan oleh tuan rumah, Qatar dan Persekutuan Bola Sepak Dunia (FIFA).

Bagaimanapun, penyokong-penyokong bola sepak, khususnya dalam kal4ngan peminat tuan rumah, mempunyai cara tersendiri untuk membal4s kritikan tersebut.

Kredit: Twitter

Baru-baru ini, lensa kamera di Piala Dunia berjaya merakam momen dimana para peminat di stadium dilihat menaikkan sepanduk atau poster yang menunjukkan wajah bekas pemain kebangsa4n Jerman, Mesut Ozil. Menariknya, mereka mengangkat poster Ozil itu sambil menutup mulut, dipercayai sebag4i simbolik kritikan balas kepada skuad Jerman.

Terdahulu, Ozil pernah memuat naik satu kenyataan secara panjang lebar di media sosialnya susul4n kekalahan memalukan Jerman, yang tersingkir awal di Piala Dunia 2018, di Rusia. Banyak pihak termasuk penyokong tuan rumah, ketika itu didakwa menjadikan Ozil sebagai kambing hitam.

‘Saya adalah rakyat Jerman, jika pasukan saya menang. Tetapi, say4 merupakan seorang imigran ketika pasukan kami mengalami kekalahan,’ kata Ozil selep4s pasukannya tersingkir pada Piala Dunia Rusia 2018 lepas.

Selain itu, Ozil juga dikritik oleh media tempatan apabila gambarnya bertemu dengan Presiden Turkiye, Erdogan menjadi viral di merata platform media sosial. Untuk maklum4n, Ozil dilahirkan di Jerman namun kedua-dua ibu bapanya merupakan warga Turkiye.

Kredit: The Guardian

Tindakan boikot penyokong Qatar telah mendat4ngkan kesan kepada pasukan Jerman

Kredit: Eurosport

Sementara itu, salah seorang pem4in senior skuad Jerman, Ilkay Gundogan memaklum pihaknya tidak merancang untuk melakukan sebarang protes lagi selepas ini.

“Sejujurnya, pada pandangan peribadi saya, masa untuk berpolitik sudah tamat. Warga Qatar sang4t berbangga untuk menjadi penganjur Piala Dunia, dan merek4 negara Islam pertama berbuat demikian.

”Saya juga berasal daripada keluarga Islam, jadi komuniti Isl4m juga merasa bangga. Sekarang, mas4nya untuk semua fokus kepada bola sepak,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments