Ada “Plot Twist”, Penyokong Korea Selat4n Ini Tular Fasih Jaw4b Soalan Dalam Bahasa Arab

Ad4 “Plot Twist”, Penyokong Korea Selatan Ini Tular Fasih Jaw4b Soalan Dalam Bahasa Arab

Bola sepak sememangnya menj4di sukan paling popular di dunia tid4k kira sama ada berbeza agama, bangsa dan juga adat budaya.

Sejak pertengah4n November lalu, bahang Piala Dunia telah dimulakan yang meny4ksikan Qatar dipilih sebagai tuan rumah pada edisi 2022 kali ini.

Piala Dunia merupakan acara bola sepak yang paling berprestij dan diadakan setiap empat t4hun sekali sahaja. Jadi tidak hairan kebanyakan penyokong sanggup mengg4daikan wang ringgit semata-mata menyaksikan pasukan kesayangan mereka beraksi di pentas tersebut.

Baru-baru ini, tular satu klip rakaman yang dimu4t naik di platform TikTok memapark4n seorang lelaki arab menemu ramah lelaki dari Korea Selatan selepas perlawanan antara Korea Selatan dan Ghana.

Apa yang mengejutkan dalam video berdurasi 1 minit 3 saat itu adalah perbualan yang pada awalnya menggunakan Bahasa Inggeris secara spontan bertukar rancak kepada Bahasa Arab setelah lel4ki warganegara Korea Selatan itu fasih berbahasa Arab.

 

Menerusi temu ramah tersebut, lelaki Arab itu sempat bertany4kan beberapa soalan kepada penyokong tersebut seperti ‘datang dari negara mana’ dan perasaannya setel4h menonton perlawanan tersebut.

“Saya dari Korea Selatan. Semalam sangat sedih kerana kalah kep4da Ghana. Tapi Insha’Allah kami akan..,” katanya sewaktu ditemu ramah.

Belum sempat menghabiskan percakap4nnya, lelaki Arab tersebut menunjukkan reaksi teruja setelah menget4hui penyokong dari Korea Selatan itu mampu bertutur dalam bahasa Arab.

Susulan itu, perbualan menjadi lebih meriah dengan semua soalan dit4nya dalam bahasa Arab termasuklah ucapan memberi dan menjaw4b Salam.

Dalam pada itu, beberapa orang di sekelilingnya turut teruja dan tersenyum leb4r selepas mengetahui perkara dalam temu ramah itu.

Difahamkan, lelaki Korea tersebut juga merupak4n seorang Youtuber, CHOMAD dan mempuny4i lebih 778,000 subscribers di platform berkenaan.

Untuk pengetahuan, video tersebut telah mendapat lebih 3,000,000 tonton4n dan lebih 485,000 tanda ‘Suka’ serta pelbagai komen daripada pengguna platform tersebut sew4ktu artikel ini ditulis.

Rata-rata netizen juga turut terkejut dan teruja ap4bila mendengar bahasa Arab y4ng dituturkan oleh lelaki itu.

Sumber: Tiktok qatarliving

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments