Dutch Lady Bakal Tutup Kil4ng Di Petaling Jaya, Mahu Optimumk4n Operasi Pengeluaran Tenusu

Dutch Lady Milk Industries Bhd (DLMI) telah mengumumkan pengoptimuman operasi pengeluaran tenusunya dan memutuskan untuk menamatkan operasi pengeluar4n serbuk susu tepungnya di Petaling Jaya, lapor Harian Metro.

 

Sehubungan itu operasi pengeluaran susu tepungnya tidak akan dijalankan di kemud4han pengilangan baharu di Bandar Enstek, Negeri Sembilan, kata Pengarah Urusannya Ramjeet Kaur Virik.

DLMI juga akan turut menamatkan beberapa barisan pengeluaran yang lain secara berperingk4t dalam tempoh dua tahun akan datang, bermula 31 Mei, 2023, sebagai sebahagi4n daripada langkah pengoptimuman operasi, katanya.

Menurutnya lagi, langkah yang diambil syarikat itu tidak menjejaskan bekal4n serbuk susu tepung bagi pasaran Malaysia kerana ia akan mendapatkan bekalan produk tersebut darip4da rangkaian pengilangan syarikat induknya, Royal FrieslandCampina NV di Asia dan terus menyediakan bagi keperluan pasar4n di negara ini — Royal FrieslandCampina NV, syarikat dari Belanda, merupakan satu darip4da syarikat koperasi tenusu terbesar di dunia.

Pengarah Urusan Dutch Lady Milk Industries, Ramjeet Kaur Virik | Sumber Gambar: Harian Metro

Langkah tersebut adalah sejajar dengan pendekatan FrieslandCampin4 bagi meningkatkan operasi perniagaan dan beralih kepada model perniagaan yang lebih mampan yang memacu fokus, inovasi dan kecekapan atas faktor keperluan strategik jangka panjang untuk terus memenuhi keperlu4n penggun4 pada masa hadapan.

“Malangnya, keputusan yang kami ambil ini menjejaskan kira-kira 100 pekerjaan sedia ada. Pekerjaan tersebut tidak lagi diperlukan di kilang baharu kami di Bandar Enstek.

“Ini akan dilakukan secara berfasa bermula 31 Mei, 2023, dan sehingga suku kedua 2024.

“DLMI sebagai sebuah syarikat memiliki kira-kira 600 orang pekerja dan pengoptimum4n ini memberi impak kepada barisan pengeluaran tertentu. Kami mempunyai pelbagai barisan pengeluaran seperti perniaga4n cecair dan perniagaan serbuk. Ramai daripada kakitangan kami akan meneruskan pekerjaan merek4 bersama kami di Bandar Enstek,” kata Ramjeet.

Tambah beliau lagi, selain pampasan kewang4n, DLMI membawakan pakar yang sesuai untuk membimbing kakitangan yang terkesan, menganjurkan bengkel kerja berkaitan kesejahtera4n kewangan, keusahawanan serta perniagaan digital untuk mempersiapkan mereka dengan kerjaya selepas meninggalkan syarikat.

Selain itu, DLMI juga ada sokongan peralihan dan perpindahan bagi kakitangan yang berpindah dari kilang di Petaling Jaya ke Bandar Enstek serta program menambah kemahiran dan kemahiran semula kerana ia adalah kilang pembuatan yang berasaskan teknologi tinggi.

Ramjeet berkata. DLMI telah menjadi sebahagi4n daripada landskap Malaysia sejak 1963 dan menjadi pilihan turun temurun pelbagai generasi dan akan meneruskan peranan penting ini pada masa depan.

“Kami terus menyokong agenda kesihatan kerajaan terutamanya bagi status pemakanan rakyat Malaysia dan jaminan makanan,” katanya

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments