Hanya Makan Nasi Lauk Baw4ng Dan Garam, W4rga Asing Akui Sudah Simp4n RM800,000 Di Kampung

Pasti terasa ‘kosong’ jika kita makan nasi tanpa lauk tetapi tidak bagi warg4 asing ini. Dalam satu video yang dimuat naik di TikTok oleh PokCek906, seorang lelaki dipercayai w4rga Bangladesh sedang menikmati hidangan berlaukkan hanya cili, bawang dan garam sahaja.

Selain itu, air kosong pula dijadikan ‘kuah’ untuk hidang4nnya itu. Beliau mengiyakan sahaja apabila ditanya adakah duit gajinya disimpan untuk hantar pulang ke kampung.

 

Dia juga menjawab sudah mempunyai wang simp4nan RM800,000, rumah dan tanah di kampung. Semuanya hasil selepas bekerja belasan tahun di Malaysia.

Rata-rata yang melihat video berkenaan pada mulanya berasa sedih melihat warga 4sing itu makan nasi dengan lauk yang serba kekurangan tetapi bertukar fikiran selep4s mendengar pengakuan lelaki itu.

 

Dalam video yang lain, beliau berkata menerima gaji RM5,500 sebul4n dan menghantar RM5,200 pulang ke kampung halaman. “Sini pakai wang apa guna? Hantar kampung bagi sama orang tua. Sana ada orang tua, biarlah pakailah wang,” katanya.

Bagi mereka yang pernah bekerja dengan warg4  asing, ramai yang percaya dengan kata-kata lel4ki ini kerana majoriti daripada mereka memang bijak dalam menyimpan wang.

Tidak mustahil untuk warga asing terutamanya mereka yang bekerja sebag4i buruh untuk menerima gaji seperti ini. Mereka juga dapat berjimat kerana tidak perlu fikir tentang sewa rumah, bayar cukai dan lain-lain kerana ada ant4ra perbelanjaan ini telah ditanggung oleh pihak majikan.

Bagi anda yang sudah bekerja, berapa pula juml4h yang anda mampu menyimpan setiap bulan? Dengan kos kehidupan yang semakin tinggi saban hari, agak sukar untuk menyimpan dalam jumlah yang banyak seperti lelaki warga asing ini.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments