Miliki Peribadi Mulia, “Ni Lah Cashier KFC Y4ng Paling Best Aku Ken4l..”

Seorang lelaki berkongsi kisah seor4ng cashier KFC yang paling disuk4inya kerana dikatakan memiliki peribadi mulia.

Buat baik dibalas baik, buat jahat jangan sekali. Betull4h kata orang, kalau kita berbu4t baik, orang lain akan mengenang jasa yang pern4h kita lakukan.

Tidak kisahlah sama ada melalui layanan, perbuatan atau sikap daripada sehalus kum4n hingga ke sebesar gajah, orang akan menilai baik buruk kita.

Justeru, dalam apa-apa perkara yang kita lakuk4n, disertakan dengan ni4t dan hati yang baik dengan harapan perjalanan hidup kita akan selalu diberk4ti dan dipermudahkan.

Baru-baru ini, pemilik akaun Facebook, Alip Hamid berkongsi tentang seorang juruw4ng yang bekerja di sebuah syarikat makanan segera yang berkeperibadian murni dengan cara layanannya yang baik terhadap pelanggan.

Menurut Alip Hamid, gadis itu merupakan juruwang yang paling ‘best’ pernah dia kenal kerana perwatakannya yang sangat lembut dan sentiasa melayan pelanggan dengan baik.

Tulisnya, “Ni lah cashier KFC yang paling best yang aku ken4l. Sangat lemah lembut dan halus suaranya. Sentiasa manis muka walau barisan panjang sampai ke luar,”

Cashier Berkeperibadian Murni
Kredit: Alip Hamid

Tidak dinafikan memang ada pekerja yang bersifat sedemiki4n, namun bukan semuanya mampu menjadi ‘sesempurna’ sebegitu. Lebih-lebih lagi yang sabar melayan karen4h pelanggan yang datang.

Kita sedia maklum, sikap sesetengah pelanggan macam mana. Ada yang berkeingin4n itu dan ini, sehingga menjadikan pekerja seperti ‘robot hidup’ yang mampu ‘makbulkan’ permintaan mereka segera.

“Tak pernah kecewakan customer bila customer mintak bahagian-bahagi4n tertentu. Mesti dapat! Kalau bahagian yang customer mintak tu takde, dia tanya customer boleh tunggu sekejap tak untuk dapur masak yang baru.

“Kalau pergi KFC ni je mesti aku beratur kat kaunter dia. Pernah sekali tu set aku diorang letak ayam kecik, dia asingkan ayam yang kecik tu (tak boleh jual), dia letak ayam baru yang lebih besar dalam set aku,” tambahnya.

‘Dari Selamat Datang dah bertuk4r ke Assalamualaikum dan Selamat Datang’

Menurut Alip Hamid juga, gadis itu dahulunya dikenali sebag4i Ming Ming dan dipercayai telah lama bekerja di KFC tersebut.

Bagaimanapun kini, gadis itu lebih ramah dis4pa dengan nama baharunya iaitu Nurain Abdullah kerana dikatakan sudah berhijrah dan memeluk Islam.

“Punyalah lama dia jadi cashier kat sini. Dari aku baru berhijrah ke Melaka sampai sekarang. Dari aku bujang sampai dan beranak pinak.

“Dari dia tak bertudung sampai dah pakai handsocks. Dari ‘Selamat Datang’ dah bertuk4r ke ‘Assalamualaikum dan Selamat Datang’. Dari nama dia Ming Ming sekarang dah jadi Nurain Abdullah. Subhanallah..”

Perkongsian Alip tersebut tular dan meraih pelbagai maklum balas warganet, rata-ratanya turut sama memuji peribadi juruwang berkenaan.

Malah dalam masa sama, ada juga warg4net lain yang pernah datang ke restoran berkenaan menceritak4n perkara serupa mengenai penghijrahan juruwang bernama Nurain Abdullah tersebut.

Sumber: Alip Hamid | Facebook

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments