Rakyat Malaysia Masuk Senar4i ‘Most Wanted’ Di Indonesia, Did4kwa Seleweng Duit RM25 Juta

Polis Bali mengumumkan semalam bahawa dua warga asing pertengahan usia ber4da dalam senarai paling dikehendaki atas dakwaan terlibat dalam kes penipuan dan penyeleweng4n, lapor Bali Post.

Pengarah Unit Jenayah Polis Bali Surawan mengenal pasti dua lel4ki itu, menggunakan inisial merek4, sebagai MSS berusia 48 tahun dari Malaysia dan KCH berusia 56 tahun dari UK. Pasang4n itu didakwa menipu seorang pengusaha hotel Tangerang sehingga kerugian berbilion rupiah.

Mangsa yang hanya dikenali sebagai Andi dilaporkan mel4bur di sebuah hotel yang tidak dinamakan di Badung pada 2017 yang diuruskan oleh dua warga asing tersebut. Bagaimanapun, selepas menyed4ri tiada keuntungan yang diperoleh sejak projek itu dijalankan selama bertahun-tahun, Andi deng4n inisiatifnya sendiri melakukan audit kewangan dan mendapati IDR89 bilion (RM25 juta) telah diseleweng.

Hasil siasatan Andi ini telah diserahkan kepad4 pihak berkuasa pada 20 Oktober yang lalu.

Polis berkata bahawa pihaknya sudah beberapa kali menghubungi kedu4 suspek ini. Malah, MSS dan KCH juga tidak mengendahkan saman daripada polis untuk diso4l siasat. Polis juga telah berkunjung ke alamat kediaman mereka di Kuta Utara, namun merek4 tidak ditemui sana.

“Kami masih menyiasat kes itu,” kata Surawan.

Di bawah undang-undang Indonesia, kedua-dua lelaki warga 4sing tersebut mungkin berdepan hukuman penjara sehingga lima tahun kerana penipuan

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments