PM Anwar Mahu Pulihkan Ke4kinan Peniaga, Pel4bur Asing

PM Anwar mahu pulihkan key4kinan peniaga, pel4bur asing

PUTRAJAYA, 2 Dis (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan beliau sebenarnya ‘tidak cenderung’ untuk memegang jawatan Menteri Kewang4n, namun menurutnya satu pendekatan perlu dilakukan untuk memulihkan keyakinan terhadap ekonomi, peniaga dan pelabur asing.

“Saya fikir pada peringkat permulaan ini bi4r saya teruskan,” katanya dan menambah, di Kementerian Kewangan beliau akan dibantu oleh pasukan mantap yang terdiri daripada Ketua Setiaus4ha Perbendaharaan, penjawat awam serta para penasihat yang tidak membebankan kewangan kerajaan.

 

Beliau berkata urusan kerajaan di Kementerian Kewang4n yang diterajuinya akan dibantu oleh beberapa penasihat yang tidak akan mengambil upah dan akan diketuai oleh Penasihat Petronas Tan Sri Mohd Hassan Marican.

Anwar berkata demikian dalam sidang media hari ini sejurus selepas mengumumkan barisan Kabinet Kerajaan Perpaduan di sini, ketika ditanya mengapa beliau memilih untuk memeg4ng portfolio Menteri Kewangan.

 

Pada 25 Nov lepas, Anwar dilaporkan berkata tidak akan mempertimbang untuk memegang portfolio Menteri Kewangan bagi barisan Kabinetnya, namun akan melihat segala kemungkinan sebelum membu4t keputusan akhir mengenainya.

Ditanya penjimatan yang dapat dilakukan melalui saiz Kabinet yang kecil, Anwar berkata ia dapat dilakukan sekiranya pembaziran dapat dielak serta perbelanjaan sia-sia dikurangk4n, dan ia akan dimulakan oleh Pejabat Perdana Menteri.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments