Umpama Bandar Tikus, Penduduk Ketakut4n Tikus Gergasi ‘Tump4ng’ Diami Kawasan Flat

Umpama Bandar Tikus, Penduduk Ketakut4n Tikus Gerg4si ‘Tumpang’ Diami Kawasan Flat

Tikus adalah haiwan perosak yang sering dianggap kotor dan boleh memb4wa pelbagai jenis penyakit. Haiwan perosak itu sering dijumpai dalam longkang dan tong samp4h. Bahkan haiwan ini sering menakutkan orang ramai kerana mereka sering berkeliaran di merata tempat.

Baru-baru ini seorang penduduk di Scotstoun yang dikenali sebagai John Rough yang berusia 40 tahun berkongsi rakaman yang menakutkan dan pengalamannya bertemu kumpul4n tikus gergasi berdekatan tong sampah di luar flat Glasgow, Scotland.

Kataya lagi, kehadiran kumpulan tikus yang turut berkeliaran di kawasan taman dan kawas4n lapang setiap hari turut menakutkan penduduk tempatan disitu.

”Tikus ini membuat lub4ng ke dalam tong sampah dan keluar masuk sesuka hati. Saya meminta tong sampah saya ditukar enam bulan lalu tetapi setakat ini tiada apa-apa berlaku.

“Tikus membawa penyakit jadi tidak selamat untuk membiarkan haiwan ini berkeliar4n di kawasan taman seperti ini,” kata John.

Malah, kerana kehadiran kumpulan tikus berkenaan yang terlalu bany4k, dia mengumpamakan tempat tinggal mereka tak ubah seperti bandar tikus.

Katanya lagi, sebelum Covid dia hanya melihat satu atau dua tikus sahaja pada waktu mal4m tetapi semasa perintah berkurung, bilangan tikus di kawasan itu semakin bertambah.

John juga telah mencuba pelbagai car4 untuk menghapuskan haiwan perosak itu dengan membeli perangkap tikus, membersihkan tong sampah dengan kerap dan menghubungi pihak berkuasa untuk mendapatkan bantuan tetapi usahanya tidak berjaya.

Majlis Bandaraya Glasgow berkata, pihaknya sudahpun menger4hkan kakitangan untuk melakukan kawalan makhluk perosak disitu, namun mendapati ada segelintir penduduk memberikan tikus-tikus itu makanan sekaligus menyaksikan jumlah ia bertambah.

Bagaimana pun, mereka akan membuat pemeriksaan lanjut pada kawasan tong sampah tersebut dan berinteraksi dengan penduduk untuk membanteras masalah haiwan perosak tersebut.

Sumber: The Sun

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments