Kerajaan Import Bekalan Telur Dari Sumber Lu4r, Tampung Keperlu4n Dalam Negara

PUTRAJAYA, 6 Dis (Bernama) — Kerajaan bersetuju mengimport bekal4n telur ayam dari beberapa sumber luar sebagai pelan jangka pendek untuk menampung keperluan bekalan dalam negara.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Mohamad Sabu dalam kenyat4an hari ini berkata kementerian telah mengenal pasti beberapa sumber dari luar untuk menampung keperluan bekalan dalam negara dengan kadar segera bagi memastikan keterjaminan telur ayam di pasaran.

“Kementerian juga akan memastikan telur ayam yang diterima selam4t daripada penyakit dan menepati piawaian ditetapkan. Segala protokol dan tatacara ditetapkan kerajaan perlu dipatuhi tanpa kompromi.

“Kementerian menyedari keperluan bekalan telur ayam merupakan makanan seharian berprotein yang popular dalam kalangan rakyat Malaysia dengan kadar penggunaan purata telur ay4m sebanyak 968 juta biji sebulan,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beberap4 langkah akan dilaksanakan bagi mengurangkan kos sara hidup termasuk mengurangkan harga telur ayam.

Mohamad berkata inisiatif membawa masuk telur ayam dari sumber luar bukanlah bertujuan menekan pengusaha industri telur ayam tempatan sebaliknya bagi memastikan bekalan dalam negara tidak terputus selain kebajikan rakyat terus terjaga.

Beliau berkata keperluan membawa masuk telur ay4m dari sumber luar juga akan dikaji semula setelah bekalan kembali stabil selain meminta Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Haslina Abdul Hamid untuk melihat impak mengimport telur ayam dari sumber luar kepada industri telur ayam tempatan sedia ada.

Selain itu, Mohamad berkata Agrobank juga dimint4 untuk mengemukakan cadangan bagi membantu pembekal dan pengusaha kecil supaya mereka kekal berdaya saing dalam industri.

“Kementerian sentiasa berusaha dengan pelbagai pendekat4n bagi menjamin bekalan telur ayam negara kembali stabil dengan harga yang kompetitif. Kementerian yakin isu kekurangan bekalan telur ayam dapat diselesaikan dalam masa terdekat dengan kerjasama pelbagai pihak,” katanya.

Sumber: Bernama

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments