Naib Presiden Argentin4 Dihukum Penjara Enam Tahun Keran4 Rasuah

Naib Presiden Argentina Dihukum Penj4ra Enam Tahun Kerana Rasuah

BUENOS AIRES, 7 Dis (Bernama) — Mahkamah persekutu4n di Argentina menjatuhkan hukuman penjara enam tahun ke atas Naib Presiden Cristina Fernandez de Kirchner pada Selasa dan melar4ngnya memegang jawatan awam.

Panel tiga hakim mendapati Fernandez de Kirchner bersalah melakuk4n penipuan berhubung pemberian kontrak kerja awam di wilayah selatan Santa Cruz, lapor Agensi Anadolu (AA).

Hakim Jorge Gorini membacakan keputusan itu melalui sid4ng video yang turut dihadiri dua hakim lain, Rodrigo Gimenez Uriburu dan Andres Basso.

Gorini berkata “gerakan penipuan yang luar biasa berlaku” merujuk kepad4 hukuman itu yang diputuskan selepas tiga tahun.

Fernandez de Kirchner tidak perlu menjalani hukuman serta-mert4 kerana keputusan itu perlu disahkan Mahkamah Agung.

 

Menurut keputusan itu, Fernandez de Kirchner dihalang memegang jawatan aw4m, namun sebagai ketua Senat dan penggubal undang-undang, beliau dilindungi darip4da pendakwaan.

Sebelum ini, naib presiden itu mendakwa beliau menjadi sasaran seteru politiknya.

 

Pendakwa raya persekutuan menuduh Fernandez de Kirchner memberi kontrak kerja awam palsu dan terlalu mahal di Santa Cruz semasa tempoh dua penggalnya sebagai presiden dari 2007-2015 dan mendesak hukuman penjara 12 tahun dan larangan seumur hidup daripada memegang jawatan awam.

Banyak kontrak yang dikatakan menguntungk4n sekutu rapat keluarga Kirchner dengan beberapa telah disabitkan dengan rasuah.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments