“Saya Yang Kena Jawab ‘Disana’”, Peni4ga Jujur Timbang Bar4ng Asing Dengan Plastik, Takut Berat Terkurang

Seorang peniaga asal Bangladesh tel4h menyentuh hati pembelinya kerana bersif4t jujur ketika melakukan sukatan terhadap barang jualannya.

Sebagai penganut agama Islam, mengenakan sukat4n yang tepat merupakan satu tuntutan dalam agama ketika melakukan urusan jual beli.

Ini adalah untuk mengelakkan unsur-unsur manipulasi dan ketidakjujur4n dalam kalangan peniaga kepada pembeli. Biasanya, pihak peniaga akan menimb4ng berat produk sekali dengan berat pembungkus produk tersebut.

Namun, seorang peniaga berasal daripada Bangladesh ini mengambil langk4h lain iaitu mengasingk4n antara berat produk dengan pembungkus.

Dalam sebuah video yang berdurasi 57 saat di Twitter, seor4ng lelaki Bangladesh sedang melakukan urus niaga dengan pembelinya. Yang menghairankan, peni4ga tersebut mengambil plastik bungkusan dan meletakkannya di atas alat penimbang.

Tindakan peniaga tersebut telah mengundang persoalan yang bes4r bagi pembeli tersebut lalu bertanya apa yang cuba dilakukannya.

Kredit: Twitter

“Saya hanya mahu menimbang plastik bungkus4n ini sahaja,” jawab peniaga tersebut.

Dia kemudiannya menerangkan bahawa 50 gram udang keringnya dijual dengan h4rga 100 penny (RM4.39), maka setiap satu gram udang keringnya bersamaan dengan 0.50 penny.

Bagi berat plastik pembungkus pula, ia memiliki ber4t kira-kira dalam 4 gram. Menurut peniaga tersebut, jika berat plastik tersebut dikira sekali dengan berat produk, pembeli akan mendapat berat produk yang kurang darip4da sepatutnya dengan harga yang tidak tepat dan ia merupak4n satu penganiayaan kepada pihak pembeli.

Kemudian, peniaga tersebut mengatakan bahawa setiap kali pembeli4n, dia akan menambah empat gram ekstra bagi sukatan bungkusan udang keringnya agar pihak pembeli mendapatk4n berat produk yang tepat dengan harga yang sepatutnya.

Kredit: Twitter

Selain itu, pembeli sempat bertanya beberapa soalan kepada peni4ga jujur tersebut seperti adakah dirinya sering melakukan tindakan sedemikian. Soalan tersebut dijawab dengan jawapan, “Selalu, Insya-Allah,”.

Bukan itu sahaja, peniaga tersebut turut ditanya sama ada dia masih melakukan tindakan sedemikian, walaupun tiada sesiapa yang menyedarinya. Peniaga tersebut hanya menjawab. “Saya perlu menjawab di hadapan Allah S.W.T kelak.”

Kredit: Twitter

Islam menuntut para penganutnya untuk berlaku jujur semasa urusan jual beli

Tindakan peniaga jujur ini selari dengan ajaran Islam yang menitikberatkan kejujuran dalam mengenakan sukatan terhadap barangan timbangan.

 

Akhir sekali, sebagai peniaga yang bertauliah, kita mestil4h memberikan hak sepatutnya kepada para pembeli dengan memberikan produk yang tepat, berdasarkan lafaz akad jual beli. Perniagaan jual beli berlandaskan syariah Islam bakal mendapatkan limpahan rezeki dan keredaan daripada Allah S.W.T.

Sumber: The Muslim Skeptic via Twitter

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments