Pernah GagaI SPM, Kini 3 Lelaki Ini M4mpu Raih Pendapat4n Sehingga RM20 Ribu Sebulan

Bukan kami nak katakan yang korang tidak perlu fokus pada pelajaran, tapi seben4rnya jika betul-betul rajin dan berusaha, kejayaan pasti akan menyebelahi mereka. InsyaAllah…

Seperti yang dilalui oleh tiga orang anak muda lepas4n Akademi Binaan Malaysia (ABM) Wilaah Timur, Muhammad Badiuzaman Ya abu Bakar, Mohd Faizal Ismail dan Muhamad Qam4rul Auji Amran apabila berjaya menjadi pelatih kemahiran dalam bidang kimpalan dan jururegah yang memperoleh pendap4tan lumayan antara RM15,000 sehingga RM19,000 sebulan.

KegagaIan dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak menghaI4ng mereka untuk terus membina empayar dalam kerjaya masing-masing dan turut dilantik sebagai ikon Latih4n Teknikal dan Vokasional (TVET).

Menurut Muhammad Badiuzaman, dia mengambil kursus kimpaIan selam4 dua bulan di ABM selepas melihat arw4h abangnya, Muhamad Hasbi4llah yang mendapat pendapatan tinggi.

Masa mula-mula kerja, gajinya hanya RM1,400. Beberapa tahun kemudian, dia diberi keperc4yaan untuk menjadi jurukimpal di laut syarikat swasta dengan pendapatan RM19,000.

Badiuzaman berkhidmat di sebu4h syarikat milik Amerika Syarikat di Arab Saudi sejak tiga tahun lalu. Sebelum itu, di4 juga pernah merasai pengalam4n berkhidmat di China, Hong Kong, Myanmar, Amerika Syarikat dan Dubai.

Pergh, memang hebat. Untung sang4t kalau dapat menimba pengalaman di negara orang kan?

TIDAK PERNAH PAT4H SEMANGAT

Selain itu, Qamarul Auji dan Faizal Ismail juga turut menerima nasib yang sama. Disebabk4n tidak mendapat keputusan cemerlang dalam SPM, sekaligus tidak layak untuk m4suk unversiti, mereka pernah juga diejek rakan sebaya kerana mendapat keputusan yang teruk.

Ia langsung tidak mematahkan semangat mereka, malah lebih membuatkan anak muda ini ingin memajukan diri sendiri.

“Sampai satu tahap, saya rasa ingin memajukan diri sendiri jadi saya pun mula mencari jalan dan melakukan pencarian di internet sehinggalah saya terjumpa maklumat mengenai ABM dan s4mbung belajar di sana,”kata Qamarul yang mengambil sijil dalam bidang perpaipan dan kini sudah mampu untuk membuka syarikatnya sendiri.

Manakala, Mohd Faizal yang juga bekerja di Arab Saudi pern4h memperoleh pendapatan lebih RM20 ribu sebulan berkata, bidang kemahiran banyak membuka peluang baru untuk dirinya selepas gag4I meraih keputusan cemerlang dalam pelajaran.

Dia kini sudah mampu untuk membantu dan memberi kesenangan kep4da keluarga, terutamanya buat si ibu yang sudah melahirkannya.

Tuah ayam nampak di kaki, tu4h manusia siapa yang tahu.

Cari kelebihan yang ada pada diri sendiri dan jangan pernah bandingkan kemampu4n korang dengan orang lain. Kalau korang tidak begitu cemerlang dalam pelajar4n, pasti ada jalan lain untuk korang.

Paling penting, rajin dan selalu berusaha.

Sumber SH

About Mat Lan Editor

Check Also

iran-siap-sedia-‘senjata-rahsia’-jika-israel-bedil-tehran

Iran siap sedia ‘senjata rahsia’ jika Israel bedil Tehran

Iran memberi amaran keras bahawa mereka akan menggunakan senjata yang belum pernah digunakan sebelum ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments