Didakwa Untung Dengan Lagu Berb4ur Politik, Altimet Tampil Jelask4n Perkara Sebenar

Rapper dan komposer popular, Altimet sememangnya individu yang tidak asing lagi dalam industri rap tanah air. Berjaya menghasilkan pelbagai lagu bu4t diri sendiri serta rakan artis yang lain antara y4ng  membuatkan beliau berjaya kekal dalam industri selam4 lebih dua dekad.

 

Sejak akhir-akhir ini, Altimet dilihat semakin aktif dalam politik tan4h air di mana beliau turut menghasilkan lagu Aduh Malaysia yang turut dinyanyikan oleh p4rti politik di Malaysia sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Walau bagaimanapun, situasi politik semasa yang sedikit berbeza daripada sebelumnya membuatkan lagu Aduh Malaysia nyanyian Altimet semakin trending serta turut menjadi sebutan ram4i di kalangan netizen.

Didakwa beliau semakin untung selepas lagu tersebut tular, Altimet menerusi laman Twitter tampil menjelaskan di mana beliau tidak mengambil royalti bagi lagu tersebut sebalikny4 melepaskan semua royalti lagu tersebut kep4da keluarga Allayarham Tan Sri P. Ramlee sebag4i penghargaan.

 

 

Beliau memilih untuk melepaskan semua royalti lagu tersebut kepad4 keluarga Allayarham Tan Sri P. Ramlee disebabkan keluarga legenda ini sekadar menerim4 royalti bagi 50 tahun bermula tahun 1973 dan bakal berakhir pada tahun 2023.

 

Altimet turut memaklumkan lagu tersebut sudah mulai dihasilkan pada t4hun 2016 namun telah diberi kemas kini pada tahun 2021 dan 2022. Sentimen rakyat deng4n lagu tersebut difahamkan sangat sesuai pada ketika itu.

Difahamkan semakin ramai individu yang menggunakan lagu tersebut, semakin tinggi royalti yang diterima kepada keluarga Allaryarham Tan Sri P. Ramlee kelak

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments