Anwar Gesa Penjaw4t Awam Budayak4n Nilai Murni Bersih, Cekap Dan Amanah

PETALING JAYA, 11 Dis (Bernama) — Kerajaan memerlukan perkhidmatan aw4m yang profesional, jujur, amanah dan cekap dalam membantu membuat serta melaksan4kan dasar-dasarnya.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan pimpinan beliau juga memerluk4n perubahan demi mengembalikan semula kegemilangan ekonomi, kestabil4n dan disiplin mantap yang pernah dicapai negara suatu ketika dahulu.

“Saya menggesa semua Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang masih berkhidmat membud4yakan nilai-nilai murni bersih, cekap dan amanah.

“Kerajaan juga memerlukan anggota perkhidmat4n awam yang dapat menukar pendekatan pengurusan agar selaras dengan budaya yang hendak diamalkan oleh kerajaan semasa i4itu akauntabiliti, ketelusan dan melaksanakan tanggungjawab dengan penuh integriti,” katanya pada Majlis Jamuan Makan Malam PTD di sini malam ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbal4n Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Anwar turut meminta penjawat awam menukar hala tuju dan komitmen terhadap tug4s dan tanggungjawab yang diamanahkan serta meninggalkan cara lama berpanduk4n amalan menurut perintah tanpa melihat kepada peraturan sepatutnya.

“Pada asasnya, ini selaras dengan prinsip-prinsip tadbir urus yang baik dan kedaulatan undang-undang. Dalam konteks yang sama, saya sedar betapa pentingnya persefahaman dan kerjas4ma yang baik di antara anggota perkhidmatan awam dan anggota pentadbiran diwujudk4n,” katanya.

Beliau berkata proses perubahan dimaksudkan memerlukan pengukuhan institusi sedia ada seperti Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) yang mesti menjalankan progr4m latihan dan kajian bagi memudahkan perjalan4n proses diperlukan.

Majlis Makan Malam PTD: 100 Tahun Menabur Bakti diadakan bagi meny4mbut ulang tahun ke-100 penubuhan Malayan Civil Service yang kini dikenali sebagai Perkhidm4tan Tadbir dan Diplomatik.

Turut hadir Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam D4tuk Seri Shafiq Abdullah dan Presiden Persatuan Alumni PTD Tan Sri Abdul H44lim Ali.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments