KKM Mula Inisiatif Pemberian Tu4la Wanita Percuma, Tangani Kemiskin4n Haid

KKM Mula Inisiatif Pemberi4n Tuala W4nita Percuma, Tangani Kemiskinan Haid

PUTRAJAYA, 12 Dis (Bernama) — Kementerian Kesihatan (KKM) bak4l memulakan inisiatif pemberian tuala wanita percuma bagi menang4ni isu kemiskinan haid di negara ini.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata sebagai permulaan, inisiatif itu akan mul4 dilaksanakan di Pejabat Menteri di Bangunan KKM dalam masa terdekat.

“Kita buat di pejabat menteri (dulu) selep4s itu (bakal dilaksana) di seluruh kementerian (KKM)… dan seterusnya kita akan bekerjasama mungkin antara agensi dan kementerian lain yang mungkin akan melihat khusus p4da kemiskinan haid ini,” katanya kepada pemberita selep4s Majlis Perhimpunan Bulanan KKM di sini hari ini.

Ditanya sama ada beliau akan mengemukakan cadangan bagi meneruskan pemberi4n tuala wanita percuma seperti yang telah dilaksanakan dalam Belanjaw4n 2022, beliau berkata perkara itu akan diteliti untuk dimasukkan dalam Belanjawan 2023.

Sebelum ini, kerajaan telah memberikan bantuan bulanan kit asas kebersihan diri sec4ra percuma kepada 130,000 remaja wanita B40 seperti dibentangk4n dalam Belanjawan 2022, sebagai tanda keprihatinan kerajaan terhadap isu kemiskinan haid di Malaysia yang berada pada tahap membimbangkan.

Kerajaan Selangor menerusi pembentangan Belanjawan 2023, telah memperuntukk4n RM200,000 bagi memberdaya kaum wanita, termasuk kempen kesedar4n serta penyediaan tuala wanita secara percuma, menjadik4n Selangor negeri pertama memberikan tu4la wanita percuma.

Sementara itu, penggunaan teknologi kamera badan dalam pelaksanaan tug4s Penguatkuasa Kementerian Kesihatan yang ditampil dalam sesi simbolik pemakai4n hari ini, bagi memastikan ketelusan dalam pelaksanaan tugas serta menjaga kebajikan pegawai semasa menjalankan tugas.

“Pemakaian kamera badan kepada pegawai penguatkuasa juga dap4t memelihara integriti dan meningkatkan imej Kementerian Kesihatan,” katanya dal4m ucapan sempena Perhimpunan Bulanan Kementerian itu.

Dr Zaliha berkata ia akan digunakan semasa operasi penguatkuasaan, bagi mengat4si isu ancaman dan halangan yang dilaporkan berlaku ke atas pegawai penguatkuasa oleh penjual atau pemilik premis dan orang awam, yang antaranya membabitkan ugutan bunuh, cubaan memukul deng4n batang besi, ancaman lisan dengan kata-kata kesat serta cubaan memberi rasuah.

Justeru, beliau berkata pemakaian kamera badan itu diharap membantu dari segi pembuktian atau bukti balas yang sewajarnya, untuk anggota penguatkuasa yang berisiko ditohm4h dan difitnah dengan pelbagai tuduhan ketika menjalankan operasi penguatkuasaan.

Dr Zaliha berkata simbolik pemakaian kamera bad4n hari ini melibatkan Program Perkhidmatan Farmasi dan Program Kesihatan Awam.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

lelaki-cuba-tunjuk-hebat-buat-skil-‘drift’-terbabas-langgar-kereta

Lelaki cuba tunjuk hebat buat skil ‘drift’ terbabas langgar kereta

Polis menahan pemandu kereta Toyota Supra yang melakukan aksi ‘drift’ sehingga terbabas melanggar sebuah kenderaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments