Tular Isu Sesak: TBS Mohon Maaf, Ded4h Kurang St4f & Dapat MC Saat Akhir

Terminal Bersepadu Selatan (TBS) perjelas isu sesak luar bi4sa pada pagi tadi seperti mana yang didakwa dalam kenyataan tul4r di Twitter.

Kekurangan kakitangan kerana mendapat cuti sakit (MC) akibat perubahan cu4ca dipercayai merupakan punca berlakunya kesesakan di Terminal Bersep4du Selatan (TBS) pagi tadi.

Dalam satu kenyataan, TBS berkata penambahan penumpang pada kej4dian itu merupakan di luar jangkaan dan pihaknya tidak menjangkakan perk4ra sedemikian berlaku.

“Kesesakan penumpang di TBS pada pagi 11 Disember di luar jangkaan. Pihak pengurus4n TBS memohon maaf atas kesesakan dan kesulit4n yang berlaku.

“Sektor operasi mengalami kekangan akibat kekurangan beberapa kakitangan baris4n hadapan mendapat cuti sakit di saat akhir akibat perubahan cuaca sejak kebelakang4n ini,” katanya.

Oleh itu, dalam menangani isu tersebut, TBS telah menggariskan beberapa langk4h yang akan diambil khususnya di bahagian sektor operasi.

“Langkah-langkah sewajarnya telah di4mbil oleh sektor operasi dengan memanggil kakitangan yang sedang bercuti untuk hadir berkerja, memberi panduan dan galakan kepada penumpang menggunakan mesin tiket layan diri.

“Serta membimbing penumpang supaya membuat pembelian tiket melalui aplik4si pintar TBS-BTS tanpa perlu beratur untuk mencetak pas masuk.

“Penumpang- penumpang hanya perlu mengimb4s kod QR di pintu kawalan automatik untuk turun ke balai perlepasan,” tambah TBS.

TBS turut memaklumkan penumpang yang membuat pembeli4n tiket selain aplikasi dan laman web TBS-BTS, boleh mencetakny4 di kaunter-kaunter TBS secara percuma.

“Pengumuman penting berkaitan keadaan semasa operasi TBS di platform media sosi4l rasmi TBS sentiasa dikemas kini sebagai rujukan kepada penumpang,” ujar kenyataan itu.

Sebelum ini, tular di media sosial berken4an dengan suasana TBS yang didakwa sesak dengan begitu ramai penumpang, di samping hanya sedikit kaunter dibuka hingga mencetusk4n kemarahan orang ramai.

Sumber: TBS/Facebook

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments