Pengas4s Platform Pertukaran Mataw4ng Kripto FTX, Sam Bankman-Fried Ditangkap Di Bahamas

Polis Bahamas dilapor  menahan pengasas platform pertukaran mataw4ng kripto, FTX yang telang muflis, Sam Bankman-Fried, kata pegu4m negara tersebut.

Memetik laporan BBC, pihak berkuasa Bahamas menerima notifikasi rasmi darip4da Amerika Syarikat (AS) mengenai tuduhan jenayah yang dikenakan terh4dap lelaki tersebut.

“Pada awal petang ini, pihak berkuasa Bahamas telah menahan Samuel Bankm4n-Fried atas permintaan daripada kerajaan, berdasarkan dakwaan tertutup yang difailk4n oleh SDNY [Southern District of New York].

 

“Kami menjangkakan akan bergerak untuk membuka surat dakwaan pada p4gi ini dan akan ia mempunyai lebih banyak perkara untuk diperkatakan pada masa itu,” pejabat Pegu4m Negara AS di Manhattan berkata dalam satu ciapannya.

Justeru, dalam beberapa siri temu bual dan penampilannya di khalayak umum buat beberapa minggu ini, Bankman-Fried telah mengakui bahawa terdapat beberapa kesilapan telah dilakuk4n di firma itu tetapi dia berus4ha menjauhkan diri daripada sebarang pertuduhan aktiviti haram.

“Saya tidak pernah cuba melakukan penipu4n,” katanya ketika Sidang Kemuncak Sidang Kemuncak Dealbook, New York Times pada akhir bulan lepas.

Sebelum ini, FTX memfailkan perlindungan muflis pada 11 November dal4m salah satu kejatuhan pertukaran mata wang kripto berprofil tinggi selepas pengguna mengeluarkan USD 6 bilion (RM26.57 bilion) daripada platform tersebut dalam tiga hari dan pesaingnya, Binance telah membatalk4n perjanjian untuk menyelamatkan syarikat tersebut.

Ketika itu, ia merupakan platform pertukaran mata wang kripto kedua terbes4r di dunia, dengan nilai dagangan sekitar USD 10 bilion (RM44.28 bilion) syiling kripto setiap hari.

Pada masa yang sama, Mr Bankman-Fried turut meletakk4n jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di FTX.

Gambar hiasan | Kredit: BBC

Menurut pemfailan mahkamah bulan lepas, FTX berhutang kep4da 50 pemiutang terbesarnya dengan nilai hampir USD 3.1 bilion (RM13.73 bilion).

Situasi mata wang kripto pada masa kini

Kejatuhan FTX berlaku semasa industri mata wang kripto mengalami situ4si kucar-kacir dalam tahun ini.

Bukan itu sahaja, Bitcoin turut kehilangan lebih daripada 60 peratus nilainya, manakala beberapa nilai mata wang kripto juga turut merosot pada tahun ini.

Bankman-Fried sebelum ini pernah dilihat sebagai versi mud4 bagi seorang pelabur legenda AS, Warren Buffett, dan baru-baru ini  mempunyai nilai bersih kekayaan yang dianggarkan lebih daripada USD 15bilion (RM66.42 bilion) pada akhir Oktober.

Dia turut menjadi terkenal di Washington DC sebag4i seorang penderma politik yang sering memberikan sokongan terhadap pencegahan pandemik serta peraturan mata wang kripto yang lebih baik.

Sumber: BBC

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments